25 november 2021

Scroll nu met Trane naar lagere GWP met R454B

Voorbereid op aanscherping F-gassenverordening

Het Trane scroll-portfolio koelmachines, warmtepompen en rooftops is te bestellen met het nieuwe lage GWP koudemiddel R454B. Trane heeft met R454B gekozen voor de grootste GWP-afname. Bij R32 wordt aanscherping van de F-gassenverordering waarschijnlijk problematisch, maar bij R454B niet!

Vergeleken bij R32 daalt de GWP met maar liefst 31%. Vergeleken bij R410A gaat de GWP zelfs 78% omlaag en stijgt het rendement met 5%, zowel bij vollast als het seizoensrendement!

 

Uiterst efficiënt koelen en verwarmen met laag GWP

Het volledige Trane assortiment schroef- en centrifugaal-units is al voorzien van koudemiddelen met een laag of bijna te verwaarlozen Global Warming Potential (GWP), zoals R513A en R1234ze.

Voor machines met scrollcompressoren is het nieuwe koudemiddel R454B het meest duurzame én het meest geschikte alternatief.

 

Aanscherping F-gassenverordening geen probleem

Trane heeft ook bij de scroll-units bewust gekozen voor de laagst mogelijke GWP. In het laatste IPCC-rapport (Sixth Assessment Report, AR6) krijgt R454B een GWP van 531. Dat is het laagste van de alternatieven voor R410A. Het is dus in alle opzichten de veiligste optie.

R32 in de problemen door nieuwe GWP-waarde

Het in de branche veelgebruikte koudemiddel R32 krijgt in het laatste lPCC-rapport een GWP van 771. Dat ligt dus boven de GWP-drempel van 750 uit de EU Green Deal. In eerdere rapporten kreeg R32 nog een GWP van 675 (IPCC AR4) en 677 (IPCC AR5).

Rekening houden met de nieuwe GWP-waarden volgens de IPCC is belangrijk. De GWP-waarden in de huidige F-gassenverordening komen bijvoorbeeld rechtstreeks uit het IPCC Fourth Assessment Report. En een aanscherping van de F-gassenverordening is in aantocht. Met R454B is dat dus geen probleem!

 

GWP-tabel alternatieven voor R410A

In IPCC Sixth Assessment Report (AR6) ligt de GWP van R32 boven de GWP-drempel van 750. Het is te verwachten dat deze grenswaarde uit de EU Green Deal én de nieuwe GWP-waarden van koudemiddelen terechtkomen in de aangescherpte F-gassenverordening. Dat betekent een verbod op veel apparatuur met R32.

Koudemiddel      GWP (AR6)

R410A               2256
R452B               779
R454B              531
R32                   771

 

Trane scroll-units met R454B

Eerder dit jaar introduceerde Trane de eerste scroll-units met R454B, onder meer Trane Airfinity warmtepomp-rooftops en Trane Sintesis Advantage CXAF lucht/water-warmtepompen.

Inmiddels zijn een groot aantal Trane machines met scrollcompressoren te bestellen met het nieuwe koudemiddel R454B!

Het Trane portfolio met scrollcompressoren en R454B omvat:

  • Conquest koelmachines en warmtepompen CGAX/CXAX
  • Sintesis Advantage koelmachines en warmtepompen CGAF/CXAF
  • Sintesis Balance multi-pipe units CMAF/CMAC (medio 2022)
  • Airfinity Rooftops IC/IH
  • en meer…
Sintesis Advantage CGAF

Sintesis Advantage CGAF

Eenvoudige installatie, maximaal rendement

Koelmachines, warmtepompen en rooftop-units met scrollcompressor zijn in de meeste panden eenvoudig te installeren en bieden maximaal rendement, helemaal met het nieuwe lage GWP koudemiddel R454B.

Essentieel in de energietransitie zijn de unieke Trane oplossingen die elk gebouw verduurzamen met energie uit buitenlucht. Bijvoorbeeld de Trane CMAF en CXAF, met scrollcompressoren, spelen daar een belangrijke rol in. Ze worden dan gecombineerd met een ‘booster’ water/water-warmtepomp.

Voor wie koelmachines en warmtepompen wil huren bij Trane Rental: scrollcompressoren zijn vaak voordeliger.

Laatste nieuws

17 april 2024

Beatrix ziekenhuis verduurzaamt dankzij unieke oplossing met CXWF warmtepompen en WKO

Het Beatrix ziekenhuis in Gorinchem, onderdeel van de Rivas Zorggroep, stond voor een moeilijke opgave bij de verduurzaming van de klimaatinstallaties. De veertig jaar oude (!) Trane koelmachines en een...

Lees meer

10 april 2024

Trane RTSF, RTWF en RTWD nu ook met niet ontvlambaar R515B

Koudemiddelen met een laag of te verwaarlozen GWP zijn veelal min of meer brandbaar. De meeste zitten in veiligheidsklasse A2L (lage ontvlambaarheid) of A3 (hogere ontvlambaarheid). Maar voor gevallen waarin...

Lees meer

19 februari 2024

Upgrade regeltechniek verbetert proceskoeling van Nederlandse producent

Uitdaging Op het terrein van een fabrikant in Nederland krijgen de diverse productiehallen proceskoeling vanuit twee koelcentrales. In elke koelcentrale stuurt een Trane Chiller Plant Manager de koeltorens en koelmachines...

Lees meer