20 september 2021

Nieuwste Trane warmtepompen verduurzamen elk gebouw met energie uit buitenlucht

Van het gas af met lucht als bron

Geen gas én geen bodem- of oppervlaktewater als bron. Hoe zorg je dan toch voor verwarming, koeling en warm tapwater? Trane heeft de knowhow en de machines voor totaaloplossingen met een hoog rendement.

Patrick Bijkerk van Trane: “We combineren lucht/water-warmtepompen met water/water-warmtepompen die ≥80 °C kunnen maken. Zelfs bij zeer lage buitenluchttemperaturen zijn de machines efficiënt genoeg om het project rendabel uit te voeren ten opzichte van de traditionele manier.”

 

Luchtwarmtepomp als bron waterwarmtepomp

Wat is het principe van deze duurzame oplossing? De lucht/water-warmtepomp haalt zijn energie uit de buitenlucht en dan…

Patrick Bijkerk: “Er zijn verschillende oplossingen mogelijk. Maar het principe is dat de lucht/water-warmtepomp twee functies tegelijk kan hebben. Hij voedt het laagtemperatuur-verwarmingstraject én hij dient als bron voor de water/water-warmtepomp. Deze ‘booster’ water/water-warmtepomp kan dan de hoge watertemperatuur leveren voor bijvoorbeeld warm tapwater. Maar zo’n ‘booster’ warmtepomp is ook ideaal in renovatieprojecten waar hoge temperatuur en een grote ∆T nodig zijn om de bestaande installatie zoveel mogelijk te behouden.”

 

Gelijktijdig koelen en verwarmen met 4-pijps

Een ander voorbeeld is het gebruik van een multi-pipe unit die tegelijk kan koelen en verwarmen. “Zo’n 4-pijps unit heeft als lucht/water-warmtepomp een hoog rendement bij lage buitenluchttemperaturen,” legt Patrick Bijkerk uit. “Door deze toe te passen wordt het ontwerp eenvoudiger. Het opgewekte warme water kunnen we ook hier weer gebruiken om de temperatuur te ‘boosten’. Wel is hiervoor extra kennis nodig die wij als Trane graag met onze relaties delen.”

 

Rendabel dankzij nieuwe Trane technologie

Wat is er nieuw aan deze oplossing? Patrick Bijkerk van Trane: “Wat pakweg een jaar geleden nog niet rendabel te realiseren was, kan nu wel. Vroeger waren lucht/water-warmtepompen minder efficiënt, dus was dit niet interessant. Nu met de huidige technieken, nieuwe koudemiddelen en dergelijke is het rendement van die machines omhoog gegaan. Daardoor is het nu wel rendabel.”

Als voorbeeld noemt Patrick Bijkerk de Trane City RTSF water/water-warmtepomp. “Bij de lancering veranderde die het speelveld omdat hij zelfs water van 85 °C kon maken. Een ander voorbeeld is onze nieuwe 4-pijps unit. Daarmee kun je met de buitenlucht als bron water van >50 °C maken, zelfs bij -10 °C!”

Van kantoorgebouw tot torenflat

In wat voor situaties is deze combinatie van lucht/water-warmtepompen en hoge temperatuur water/water-warmtepompen de oplossing? Patrick Bijkerk: “Situaties waar een bodembron of een ander type warmte-koudeopslag niet mogelijk is. Alles van een kantoorgebouw tot een torenflat kunnen wij verduurzamen, ook als alleen de buitenlucht als bron beschikbaar is.”

 

Kennis delen tegen de kou

En als het ooit veel kouder wordt in Nederland? “Ook al is het de afgelopen jaren alleen maar warmer geworden, je moet er toch rekening mee houden dat het zeer koud kan worden. Het is niet fijn als gebruikers in de kou komen te zitten,” zegt Patrick Bijkerk. “Om dit te voorkomen moet je met elkaar in gesprek. Wij als Trane delen graag onze kennis over onze machines, maar ook onze inzichten en ervaringen op het gebied van regeltechniek en hydraulische opzet.”

Welke buitentemperaturen kunnen Trane warmtepompen aan? Patrick Bijkerk: “Onze lucht/water-warmtepompen kunnen nog warmte leveren tot een buitenluchttemperatuur van -18 °C. Natuurlijk moet hier goed worden gekeken of dit interessant is qua rendement en of een andere oplossing niet rendabeler is. In sommige gevallen stellen wij voor om een elektrische ketel als back-up te gebruiken of voor nood.”

 

Voor nieuwbouw en renovatie

Een combinatie van lucht- en waterwarmtepompen is niet alleen geschikt voor gasvrije nieuwbouwprojecten. Ook bij renovatie kan deze oplossing een uitkomst zijn, vertelt Patrick Bijkerk.

“Er moet dan natuurlijk wel het een en ander worden aangepast, maar het biedt interessante mogelijkheden. Renovatieprojecten zitten soms op locaties waar je niet kan of mag gebruikmaken van water als bron. In het verleden was je dus aangewezen op een gasketel. Tegenwoordig kun je ook Trane warmtepompen nemen. Hierdoor wordt de CO2-uitstoot en het energieverbruik aanzienlijk gereduceerd.”

Hij voegt eraan toe: “Natuurlijk kan niet alles met een warmtepomp worden opgelost. Ook zal er gekeken moeten worden naar de schil van het gebouw. Doordat onze water/water-warmtepompen een temperatuur van ≥80 °C kunnen maken zijn ze uitstekend te gebruiken voor historische panden. Een bijkomend voordeel is de compactheid van deze units. Dat maakt plaatsing in een oud pand eenvoudiger.”

 

Voor totaaloplossingen naar Trane

Waarom moeten opdrachtgevers volgens jou Trane kiezen als partner voor dit soort projecten? “Omdat wij totaaloplossingen leveren, inclusief de regeltechniek. We hebben de technische knowhow én alle benodigde producten. Diverse lucht/water-warmtepompen, 4-pijps in diverse vermogens en voor de hoge temperatuur hebben wij meerdere mogelijkheden.”

Patrick Bijkerk geeft aan dat Trane vrij uniek is gezien de omvang en diversiteit van het productportfolio. “Er zijn weinig aanbieders waar zo veel innovaties plaatsvinden en waar het reduceren van de CO2-uitstoot zo vooropstaat als bij Trane. We praten al heel lang over warmtepompen en delen onze kennis met installateurs. Veel van dit soort projecten, dus combinaties van lucht-water en water-water, zijn op dit moment in uitvoering of reeds opgeleverd. Ik zou zeggen: neem contact met ons op en laten we gezamenlijk de energietransitie en de reductie van CO2 werkelijkheid maken.”

CMAF, CXAF, City en Lift

Trane CMAF en CXAF, Trane City en Lift

Van het gas af zonder bodembron? En wel verwarming, koeling én warm tapwater? Hieronder staan de nieuwe generatie Trane warmtepompen die geknipt zijn voor dit doel, zowel bij nieuwbouw als renovatie.

Hoge temperatuur warmtepompen:

  • Trane City, met schroefcompressor, tot 85 °C, grote ∆T mogelijk (20 k).
  • Trane Lift, met scrollcompressor, geoptimaliseerd om warmte te leveren tot 80 °C.
  • Trane CMAF (4-pijps), met scrollcompressoren. In lucht/water- warmtepompmodus kan deze unit bij een buitenlucht van -10 °C een temperatuur maken van >50 °C, met een behoorlijk goed rendement.
  • Trane CXAF (2-pijps), met scrollcompressoren. Unit kan bij een buitenlucht van -10 °C een temperatuur maken van >50 °C.

 

Projectvoorbeeld

Koning Willem I College in Den Bosch van het gas af met Trane warmtepompcombinatie

Laatste nieuws

14 juni 2024

Organon naar klimaatneutraal in 2035 met Trane warmtepompen

Uitdaging Organon is een wereldwijd gezondheidszorgbedrijf dat zich richt op de verbetering van de gezondheid van vrouwen. Het bedrijf heeft zo’n 10.000 medewerkers en vestigingen in meer dan zestig landen....

Lees meer

5 juni 2024

Financial Times noemt Trane een van Europa’s klimaatleiders 2024

Europa is het snelst opwarmende continent en zowel in Nederland als wereldwijd was 2023 het warmste jaar ooit gemeten. Daarom is het niet onbelangrijk om te weten welke bedrijven in...

Lees meer

17 april 2024

Beatrix ziekenhuis verduurzaamt dankzij unieke oplossing met CXWF warmtepompen en WKO

Het Beatrix ziekenhuis in Gorinchem, onderdeel van de Rivas Zorggroep, stond voor een moeilijke opgave bij de verduurzaming van de klimaatinstallaties. De veertig jaar oude (!) Trane koelmachines en een...

Lees meer