9 juni 2022

Trane koelt ziekenhuis Emmen met hoog seizoensrendement en GWP van bijna 0

Het Scheper ziekenhuis in Emmen wordt al jaren gekoeld met Trane koelmachines. Voor de recente uitbreiding koos het ziekenhuis wéér Trane chillers. Twee nieuwe Trane RTWD HSE’s zorgen het hele jaar door voor energiezuinige koeling in de nieuwe gebouwen. Ook het koudemiddel is helemaal van deze tijd: R1234ze, met een Global Warming Potential van bijna nul. Bovendien past een RTWD, ongeacht de capaciteit, altijd door standaarddeuren. Zoals Stefan de Lange, projectleider bij De Groot Installatiegroep, het zegt: “Hij paste in hapklare brokken door een hijsluik.”

 

Twee Trane RTWD 250 HSE G koelmachines

  • RTWD Watergekoelde koelmachines met twee frequentiegeregelde schroefcompressoren
  • 250 Koelvermogen 635 kW bij gekoeld water 14-6 °C en warm water 45-55 °C
  • HSE Hoog seizoensrendement
  • G Koudemiddel R1234ze met een GWP van bijna 0
  • Warmteterugwinning is mogelijk, maar in dit geval voeren twee bijpassende droge koelers van 858 kW de warmte af
  • De RTWD is ook inzetbaar als warmtepomp, incl. geothermische toepassingen
RTWD

Trane RTWD koelmachine

Nieuw koelsysteem voor nieuwbouw ziekenhuis

Waarom was er meer koelcapaciteit nodig? Stefan de Lange: “Treant Zorggroep heeft drie ziekenhuizen, in Stadskanaal, Emmen en Hoogeveen. In het verleden waren dat zelfstandige ziekenhuizen, maar nu is het Scheper ziekenhuis de enige locatie met dag- en nachtverpleging. De andere twee werken poliklinisch.”

Omdat een deel van de zorg zich dus verplaatst naar de centraal gelegen locatie Emmen, is daar nieuwbouw en renovatie nodig. “Dat is een meerjarenproject,” vertelt de projectleider van De Groot Installatiegroep. “We zijn nu bezig met nieuwbouw voor de Eerste Hart Hulp. We hebben een hartkatheterisatiecentrum bijgebouwd. Een aantal verpleegafdelingen, de intensive cares en de operatiekamers gaan we in fasen renoveren.”

 

Trane RTWD HSE met hoog seizoensrendement

Naast het bestaande koelsysteem is een volledig nieuw koelsysteem aangelegd voor de nieuwe gebruikers. Stefan de Lange: “De beide koelsystemen zijn niet met elkaar verweven. Bewust niet. We wilden ze gescheiden houden zodat bijvoorbeeld eventuele vervuiling uit het oude systeem niet in het nieuwe terechtkomt. Overigens staat het bestaande gebouw op de nominatie om misschien over een jaar of tien vervangen te worden door nieuwbouw.”

De Trane RTWD HSE biedt ook mogelijkheden voor verdere energiebesparing die wellicht in de toekomst van pas komen, zoals warmteterugwinning uit de condensor. In ziekenhuizen, waar het hele jaar door koeling nodig is, heb je zo gratis warmte.

Nu profiteert het Scheper ziekenhuis onder meer van de betrouwbaarheid en het hoge seizoensrendement van de Trane RTWD HSE chillers.

 

Trane Chiller Plant Manager en GBS

Beide koelsystemen zijn aangesloten op het reeds aanwezige Trane beheersysteem, de kostenbesparende Trane Chiller Plant Manager.

Die is op zijn beurt probleemloos aan te sluiten op (gebouwbeheer)systemen van andere leveranciers, zo ook in Emmen. “De regeltechniek in het Scheper ziekenhuis is van Sauter. Het Sauter GBS regelt dus ook de koeling met Trane koelmachines.”

 

Binnen zonder breekwerk

Er stonden al twee Trane koelmachines in het gebouw van de Technische Dienst, het ketelhuis. Daar kon nog één nieuwe compacte Trane RTWD naast. Een half jaar later kwam er vanwege verdere uitbreiding nog een tweede Trane RTWD koelmachine. Daarvoor werd een plek gevonden in de kelder van het ketelhuis.

Breekwerk was niet nodig. De Trane RTWD past, ongeacht de capaciteit, altijd door standaarddeuren. Ook een luik is geen probleem. Stefan de Lange van De Groot Installatiegroep: “De tweede RTWD koelmachine is door Trane in delen uit elkaar gehaald. Hij paste zo in hapklare brokken door het hijsluik, naar beneden. In de kelder heeft Trane hem weer in elkaar gezet.”

Trane leverde ook twee bijpassende droge koelers om de warmte af te voeren. Die kwamen op het dak van het ketelhuis.

Trane droge koelers

Meer informatie

Bel Trane Nieuwe apparatuur: 035-603 93 00.

Trane RTWD koelmachines

Lagere bedrijfskosten regelen is een koud kunstje (over de Trane Chiller Plant Manager: bespaart energie en geeft inzicht via gedetailleerde beheerdashboards)

Betrouwbare verwarming huren voor ziekenhuizen en gezondheidszorg

Laatste nieuws

31 mei 2023

Trane GVAF maglev koelmachines koelen Bright Offices duurzaam én stil

Het kantorencomplex Bright Offices ligt naast station Sloterdijk in Amsterdam. Twee van de gebouwen kregen onlangs nieuwe luchtgekoelde koelmachines. Op het grootste gebouw kwamen twee Trane GVAF 245’s met contactloze...

Lees meer

24 mei 2023

Vries- en koelcontainers huren

Voor betrouwbare vries- en koelopslag van -70 °C tot +40 °C biedt Trane Rental Services direct inzetbare ISO-containers in de maten 10′, 20′ en 40′. Trane vries- en koelcontainers zijn...

Lees meer

19 mei 2023

Nieuwe compacte Trane CGAF’s: bijna 25% kleinere voetafdruk bij vergelijkbare koelcapaciteit

Het lijkt onmogelijk maar het is waar en ze zijn nu al te bestellen. De compacte Sintesis Advantage CGAF-range met een lengte tot 3 V’s biedt nu een koelcapaciteit tot...

Lees meer