23 mei 2022

Inwendig onderzoek wisselaars, verdampers en condensors loont

‘Eddy current’-inspectie pijpenbundels

Onderhoudsmedewerkers hebben geen radarogen. Vandaar dat de pijpenbundels van onder meer warmtewisselaars van oudere koelmachines doorgaans weinig aandacht krijgen bij regulier onderhoud. Deze onderdelen vormen echter het hart van de machine. Een goed beeld van de conditie voorspelt problemen of maakt duidelijk dat een machine ondanks zijn leeftijd nog prima mee kan. Met een overzichtelijk inspectierapport laat Trane in één oogopslag zien welke pijpen oké zijn en welke niet, met details tot op de millimeter!

Eddy laat binnenste van pijpen zien

Trane heeft vele tientallen jaren ervaring in het testen van pijpen en paste hiervoor als eerste HVAC-fabrikant de ‘eddy current’-techniek toe. ‘Eddy’ is het Engelse woord voor draaikolk en ‘eddy current’ is in het Nederlands wervelstroom.

Specialisten reinigen de leidingen en inspecteren het inwendige van elke pijp vervolgens met een sonde. Die sonde detecteert het door ‘eddy currents’ opgewekte magnetische veld. De resultaten van dit wervelstroomonderzoek worden digitaal opgeslagen. De computer laat exact zien waar een verstoring zit van het normale cirkelvormige magnetische veld van de eddy-stroom.

De test geeft een tot op de millimeter nauwkeurig beeld van afwijkingen aan het binnenste van een pijp. Van de probleemplek kan bovendien een foto worden gemaakt.

Zo kan Trane corrosie, afzetting, slijtage en scheurvorming opsporen vóórdat de consequenties daarvan tot storingen leiden of de rest van de installatie beschadigen. De endoscopische inspectie van een pijpenwisselaar, condensor of verdamper brengt feiten aan het licht die anders verborgen zouden blijven. Die feiten maken duidelijk welke vervolgstappen raadzaam zijn. Van aangepast onderhoud en reparatie tot vervanging.

Een inwendig onderzoek is sowieso een veilig idee als koeling essentieel is. Zo heeft Trane onlangs een eddy-inspectie laten uitvoeren bij een datacenter.

 

‘Eddy current’ en circulariteit

Ook voor chillers en andere machines die tientallen jaren meegaan geldt: de wegwerpeconomie is passé, alles draait om circulariteit.

Uit oogpunt van grondstoffengebruik is het zaak om precies te weten hoe de conditie van een koelinstallatie is, zodat investeren in een nieuwe niet louter “voor de zekerheid” gebeurt. Natuurlijk zijn er ook andere overwegingen, zoals overstappen op een machine met een lager energieverbruik, een lagere GWP koudemiddel of nieuwe mogelijkheden. Maar als de huidige installatie nog voldoet (eventueel na een revisie of upgrade), is een betere onderbouwing gewenst.

Trane kan op grond van de onderhoudsgeschiedenis, decennia wereldwijde ervaring met vergelijkbare machines én de belangrijke informatie die de ‘eddy current’-test oplevert, helpen met gefundeerde aanbevelingen. Kostenefficiënt én duurzaam.

 

Meer informatie

Bel Trane Services & onderdelen: 035-603 93 00.

Hoe ver is Trane met circulair?

Schone winst? Gepland onderhoud!

Koelen en verwarmen zonder investeren

Laatste nieuws

19 februari 2024

Upgrade regeltechniek verbetert proceskoeling van Nederlandse producent

Uitdaging Op het terrein van een fabrikant in Nederland krijgen de diverse productiehallen proceskoeling vanuit twee koelcentrales. In elke koelcentrale stuurt een Trane Chiller Plant Manager de koeltorens en koelmachines...

Lees meer

14 februari 2024

Trane koelt nu ook met propaan

In januari 2024 stemde het Europees Parlement in met het versneld uitfaseren van koudemiddelen met een hoge GWP-waarde. De focus ligt nu nóg sterker op koudemiddelen met een laag aardopwarmingspotentieel....

Lees meer

4 december 2023

Trane CXAX warmtepompen in circulair en energieneutraal houten kantoor op palen

Op het eerste circulaire bedrijventerrein van Nederland wordt het energieneutrale kantoor van Persy Control Services (PCS) begin 2024 in gebruik genomen. Directeur Paul Persy: “We zochten naar kwalitatieve producten met...

Lees meer