13 februari 2020

Schone winst? Gepland onderhoud!

Het is voordeliger dan ad hoc onderhoud en noodreparaties. Het bespaart veel dure energie. Het voorkomt zo’n driekwart van de onverwachte uitval, met alle paniek en rompslomp van dien. Het scheelt problemen met alles van werkklimaat tot voedselveiligheid. En het verlengt de levensduur van apparatuur. Een onderhoudsplan van Trane heeft alleen maar voordelen.

 

70-75% minder onverwachte uitval

Toch staan er in Nederland nog aardig wat koelmachines en luchtgekoelde warmtepompen die functioneren op hoop van zegen. Bij betrouwbare Trane apparatuur kan dat lang goed gaan, zonder storingen. Maar uitval komt altijd op het slechtste moment — net als die grote order eruit moet of bij tropische temperaturen.

Uit onafhankelijk onderzoek* bij allerlei merken HVAC-apparatuur blijkt dat gepland preventief onderhoud de kans op onverwachte uitval met maar liefst 70-75% verlaagt! En áls er uitval optreedt, is het euvel veel sneller verholpen.

 

Vervuiling aan verdampers en condensors

Ook al lijkt een koelmachine of warmtepomp zonder een regelmatige schoonmaakbeurt prima te functioneren, dan kan de energierekening ongemerkt oplopen. Want wat in de dagelijkse praktijk niet altijd opvalt, is de achteruitgang in efficiency als gevolg van vervuiling aan bijvoorbeeld verdampers of condensors.

Een vervuilde koelmachine of warmtepomp die dezelfde prestaties wil blijven leveren, gebruikt steeds meer energie. Verontreiniging en corrosie belemmeren immers de luchtstroom en de warmte- of koudeoverdracht!

 

5-20% energiebesparing

Een vakkundige schoonmaakbeurt door onderhoudstechnici betaalt zichzelf terug. Regelmatig onderhoud verlaagt het energieverbruik met 5-20%, blijkt uit hetzelfde algemene HVAC-onderzoek.

Dat de capaciteit van apparatuur daalt of het comfort niet meer top is, blijft in de praktijk vaak onder de radar omdat de vervuiling geleidelijk toeneemt. Een teruglopende capaciteit kan in uiterste gevallen ook leiden tot problemen met productkwaliteit, waaronder voedselveiligheid.

 

Extreme bedrijfsomstandigheden

Om apparatuur zo lang mogelijk als nieuw te laten functioneren, is een duurzaam ontwerp natuurlijk een eerste vereiste. Simulaties van uiteenlopende bedrijfscondities en brede, langdurige praktijkervaring zijn daarvoor essentieel.

Daarom heeft Trane een unieke Europese testfaciliteit waar zelfs extreme bedrijfsomstandigheden kunnen worden gesimuleerd. Klanten kunnen desgewenst in Frankrijk aanwezig zijn bij een FAT-test (Factory Acceptance Test). Zo komt niemand in de praktijk voor verrassingen te staan.

 

Profiteren van praktijkervaring

Dat Trane een compleet dienstenpakket aanbiedt, inclusief service, verhuur en ‘equipment as a service’ (EaaSy), is ook een belangrijke factor bij de betrouwbaarheid van Trane apparatuur.

Trane servicetechnici hebben ervaring met het functioneren van Trane apparatuur op uiteenlopende locaties door de jaren heen. En als verhuurder heeft Trane zelf natuurlijk ook belang bij apparatuur die toekan met een minimum aan onderhoud.

Van al die praktijkkennis profiteert iedereen die investeert in een Trane koelmachine of warmtepomp. De adviseurs van Trane weten precies welk onderhoudsplan budgettechnisch het gunstigst uitpakt voor een opdrachtgever. Ook met slimme monitoring kan Trane onderhoud exact afstemmen op de behoefte.

 

12-18% besparing op budget

Tot slot: een onderhoudscontract is altijd financieel voordeliger dan niets plannen. Onderzoek heeft aangetoond dat regelmatig preventief onderhoud niet alleen de levensduur van apparatuur verlengt en de efficiency verhoogt, maar ook rond de 15% van het budget kan besparen in vergelijking met het achteraf uitvoeren van reparaties.

 

Meer weten over onderhoud en service?

Bel Trane Services: 035-603 93 00.

 

Trane Services

Toonaangevende Europese testfaciliteit

 

* ‘Operations and Maintenance Best Practices: A Guide to Achieving Operational Efficiency’, U.S. Department of Energy, Federal Energy Management Program, 8-2010.

Laatste nieuws

31 mei 2023

Trane GVAF maglev koelmachines koelen Bright Offices duurzaam én stil

Het kantorencomplex Bright Offices ligt naast station Sloterdijk in Amsterdam. Twee van de gebouwen kregen onlangs nieuwe luchtgekoelde koelmachines. Op het grootste gebouw kwamen twee Trane GVAF 245’s met contactloze...

Lees meer

24 mei 2023

Vries- en koelcontainers huren

Voor betrouwbare vries- en koelopslag van -70 °C tot +40 °C biedt Trane Rental Services direct inzetbare ISO-containers in de maten 10′, 20′ en 40′. Trane vries- en koelcontainers zijn...

Lees meer

19 mei 2023

Nieuwe compacte Trane CGAF’s: bijna 25% kleinere voetafdruk bij vergelijkbare koelcapaciteit

Het lijkt onmogelijk maar het is waar en ze zijn nu al te bestellen. De compacte Sintesis Advantage CGAF-range met een lengte tot 3 V’s biedt nu een koelcapaciteit tot...

Lees meer