4 december 2023

Trane CXAX warmtepompen in circulair en energieneutraal houten kantoor op palen

Op het eerste circulaire bedrijventerrein van Nederland wordt het energieneutrale kantoor van Persy Control Services (PCS) begin 2024 in gebruik genomen. Directeur Paul Persy: “We zochten naar kwalitatieve producten met een hoog rendement. Zo zijn we bij Trane en AL-KO uitgekomen.”

 

Bedrijfspand met energielabel A+++++

  • Twee Trane Conquest CXAX 023 lucht/water-warmtepompen voor verwarming en koeling, plus buffervat
  • Eén AL-KO AT4F 16×8/16×8 luchtbehandelingskast met warmteterugwinning
  • 220 zonnepanelen

 

Circulair bedrijvenpark in Hendrik-Ido-Ambacht

PCS is een allround dienstverlener in de gebouwautomatisering, van onderwijs tot en met farmacie en van zorg tot en met ruimtevaart. Het bedrijf werd door Siemens uitgeroepen tot de meest innovatieve Siemens Solution Partner van Europa.

PCS zit nu in Zwijndrecht maar gaat verhuizen naar het energieneutrale en circulaire bedrijvenpark Ambachtsezoom in Hendrik-Ido-Ambacht. Het bedrijf heeft satellietvestigingen in Leek (Groningen) en Maastricht.

De nieuwe hoofdvestiging komt in een houten gebouw op palen. Paul Persy, directeur van PCS, vertelt waarom zijn bedrijf deze vergaand duurzame keuze heeft gemaakt en hoe de A met vijf plusjes is gerealiseerd.

Waarom een nieuw pand dat circulair, energieneutraal én van hout is?

Wij huurden twee panden in Zwijndrecht en brengen nu alle bedrijfsactiviteiten bij elkaar. Met nieuwbouw heb je de vrije hand. We wilden een gebouw ontwikkelen dat past bij onze identiteit. We streven naar innovatie en daar hebben we de ruimtes op ingericht, zodat mensen meer interactief met elkaar kunnen werken.

Een energieneutraal en circulair gebouw past natuurlijk bij ons innovatieve karakter. En grote klanten waarmee wij werken, zoals Siemens, streven ernaar dat alle bedrijven in de keten aanhanger zijn van de duurzaamheidsfilosofie. Dat is zeker actueel binnen onze branche.

En de keuze voor hout… Houtbouw is misschien nog ietsje duurder dan een betonnen gebouw, maar hout is circulair en neemt CO2 op. Ook dat past in het streven naar duurzaamheid en een kleinere footprint. Het is daarnaast een stukje beeldvorming. Een houten kantoor heeft een bepaalde uitstraling. Ik vind het zelf ook fijn om erin te zijn.

Wat houdt circulair hier in?

Ambachtsezoom is het eerste circulaire bedrijventerrein van Nederland. Alles wat er gebouwd wordt is losneembaar. Je kunt elk onderdeel weer losschroeven en hergebruiken.

Dat wij hebben gekozen voor hout paste mooi in het plaatje dat de gemeente en de provincie voor ogen hadden. Een houten gebouw is gemakkelijk losneembaar. De spanten en alles zijn geschroefd.
Opbouwen gaat trouwens ook sneller. Het wordt allemaal prefab aangeleverd dus de bouwtijd is heel kort.

 

Trane Conquest CXAX voor verwarming én koeling

Het pand moest naast circulair ook energieneutraal zijn?

Inderdaad, bijzonder was bovendien dat in die energieneutraalberekening álles werd meegenomen. Niet alleen de opwekking van warmte en koude op basis van omgevingslucht, maar ook het gebruik. Dus van koffiezetapparaten tot laptops!

Aan die eis hebben wij voldaan met zonnepanelen, twee omkeerbare Trane CXAX lucht/water-warmtepompen (natuurlijk met laag GWP koudemiddel) en een AL-KO luchtbehandelingskast met warmteterugwinning.

Trane CXAX

Wij blazen de geconditioneerde lucht, op basis van bezetting en luchtkwaliteit, onder de verhoogde computervloer die in het gehele gebouw is toegepast. Het lokale klimaat wordt verwezenlijkt door klimaatplafonds waardoor warm of koud water stroomt.

De Trane warmtepompen leveren de warmte en koude voor zowel de luchtbehandelingskast als de klimaatplafonds. We kunnen ’s zomers koelen en ’s winters verwarmen. Zone-gewijs verwarmen en koelen tegelijk is ook mogelijk, mocht die wens zich voordoen. Het zijn 2-pijpssysteem warmtepompen, maar met twee warmtepompen kan de ene machine in koeling gezet worden en de andere in verwarming.

Met twee pantry’s en één douche is er zo weinig warm tapwater nodig dat is gekozen voor een kleine boiler. Het is de moeite niet om hiervoor een warmtapwatersysteem te realiseren met een warmtepomp, leidingsysteem, isolatie etc.

 

Kwalitatieve machines met een hoog rendement

Waarom heeft u gekozen voor warmtepompen van Trane?

We zochten naar kwalitatieve producten met een hoog rendement. Zo zijn we bij Trane uitgekomen. En bij AL-KO, dat deel uitmaakt van de Trane groep.

Trane koelmachines en warmtepompen en AL-KO luchtbehandelingskasten komen we vaak tegen bij ons eigen werk. Onze gebouwbeheersystemen besturen die machines en we zijn aanwezig bij de inbedrijfstelling. Bijvoorbeeld als we utilitaire installaties in ziekenhuizen of universiteiten automatiseren.

Trane heeft ons goed geadviseerd in het voortraject en de contacten zijn goed. Zo hebben we CXAX warmtepompen met zwaardere ventilatoren geselecteerd. Daarmee zijn ze voorbereid op een akoestiek pakket, aangezien dat meer weerstand geeft. Maar de CXAX heeft een laag geluidsniveau en we willen eerst in de praktijk kijken of een akoestiek pakket nodig is.

Waar staan de Trane warmtepompen?

In de parkeerkelder, naast de auto’s. De luchtbehandelingskast staat binnen, in de technische ruimte in de kelder.

Het is een open parkeerkelder. Ons nieuwe kantoor staat op palen in het midden van het parkeerterrein, dat ongeveer twee keer zo groot is als het pand zelf. De kavel heeft een bepaalde grootte en je bent verplicht op je eigen kavel te parkeren. Dus we kozen ervoor om ónder het pand te parkeren. De warmtepompen staan dus in een open ruimte die half tot driekwart verdiept is.

Het kantoor zelf is tweelaags. De bovenste laag gaan wij zelf bewonen — daar komen we met 25 PCS medewerkers van de vestiging West te werken. De begane grond gaan we verhuren.

 

Smart building met individueel comfort

Hoe hebben jullie, als experts in gebouwautomatisering, het comfort geregeld?

Wij maken smart buildings. In ons nieuwe bedrijfspand worden de nieuwste intuïtieve systemen toegepast om een attractieve werkomgeving te creëren, waarbij natuurlijk een goed klimaat niet mag ontbreken. Alles is zodanig opgebouwd dat het heel flexibel is.

Per werkeiland van vier werkplekken is er een klimaatplafond. Wij meten de temperatuur per groep van vier, sturen de verwarming en koeling per groep van vier. Mensen kunnen ook de verlichting en de zonwering regelen per groep van vier.

In een grote ruimte gaat het via stemmen. Als bijvoorbeeld blijkt dat het merendeel van de mensen op de app aangeeft dat ze het koud hebben, kunnen we de temperatuurregeling hier automatisch op aanpassen.

De Trane CXAX warmtepomp kan met diverse dataprotocollen werken. In ons nieuwe pand gebruiken we BACnet/IP, de netwerkvariant van BACnet. Dat is ons werk, systemen koppelen!

 

Meer informatie

Trane Conquest CXAX lucht/water-warmtepomp

Met overname AL-KO biedt Trane HVAC-totaaloplossingen

Laatste nieuws

14 juni 2024

Organon naar klimaatneutraal in 2035 met Trane warmtepompen

Uitdaging Organon is een wereldwijd gezondheidszorgbedrijf dat zich richt op de verbetering van de gezondheid van vrouwen. Het bedrijf heeft zo’n 10.000 medewerkers en vestigingen in meer dan zestig landen....

Lees meer

5 juni 2024

Financial Times noemt Trane een van Europa’s klimaatleiders 2024

Europa is het snelst opwarmende continent en zowel in Nederland als wereldwijd was 2023 het warmste jaar ooit gemeten. Daarom is het niet onbelangrijk om te weten welke bedrijven in...

Lees meer

17 april 2024

Beatrix ziekenhuis verduurzaamt dankzij unieke oplossing met CXWF warmtepompen en WKO

Het Beatrix ziekenhuis in Gorinchem, onderdeel van de Rivas Zorggroep, stond voor een moeilijke opgave bij de verduurzaming van de klimaatinstallaties. De veertig jaar oude (!) Trane koelmachines en een...

Lees meer