27 september 2019

Unieke klimaatkamer van 5000 m3

Toonaangevende Europese testfaciliteit

Datacenters, ziekenhuizen, productiebedrijven… HVAC-apparatuur heeft steeds meer een bedrijfskritische functie. Om niets aan het toeval over te laten zijn geavanceerde tests essentieel, van productontwikkeling tot FAT-tests. Daarom heeft Trane in Europa een ultramoderne testfaciliteit waar zelfs de meest extreme omstandigheden kunnen worden gesimuleerd.

 

Van productontwikkeling tot FAT-tests

De enorme Europese testfaciliteit in het Franse Epinal is ontworpen en gebouwd door Trane en werd in 2015 in gebruik genomen. Ook klanten van Trane Nederland hebben veel voordeel van deze volledig geaccrediteerde testfaciliteit. Niet alleen door de wetenschap dat Trane koelmachines, multi-pipe units en warmtepompen uitgebreid zijn getest onder de meest uiteenlopende omstandigheden. Maar ook omdat het mogelijk is van tevoren te testen of bestelde apparatuur exact aan de contractvereisten voldoet.

 

Testkamer 21 m lang en 12,5 m hoog

Klanten kunnen desgewenst in Frankrijk aanwezig zijn bij een FAT-test (Factory Acceptance Test) en zien hoe de apparatuur zich in de praktijk gedraagt. Bij grote, complexe projecten is dit bovendien nuttig omdat er wellicht iets vergeten is bij het formuleren van vereisten dat pas doordringt bij de testopstelling. De testkamer is 21 m lang en 12,5 m hoog en biedt ook plaats aan omvangrijke installaties.

Onlangs heeft Trane Nederland in de Europese testfaciliteit bijvoorbeeld FAT-tests uitgevoerd met apparatuur voor NKI en Equinix. Bij beide projecten toonden de tests aan dat de apparatuur de beloften uit de offerte waarmaakt.

 

Simulatie werkelijke bedrijfscondities

De testcondities worden gevarieerd op basis van de uiteenlopende omstandigheden die zich tijdens de levensduur van een koelmachine of warmtepomp kunnen voordoen én op basis van unieke klantvereisten.

Dat laatste is essentieel want gestandaardiseerde tests zijn vaak niet in staat om te bepalen of apparatuur exact presteert volgens de door de klant opgegeven parameters.

In de Europese testfaciliteit van Trane is het mogelijk de werkelijke bedrijfscondities te simuleren, bijvoorbeeld de bedrijfscondities in een bepaald datacenter. Alleen in die context is het mogelijk om goed te beoordelen of de apparatuur presteert volgens de eisen.

 

Testmogelijkheden klimaatkamer:

 • Koelmachines en multi-pipe units van 200-1700 kW bij Eurovent-condities.
 • Warmtepompen van 200-1000 kW bij Eurovent-condities.
 • Temperatuur inlaatlucht van -25 tot 55 °C en luchtvochtigheid van 10 tot 90%.
 • Uittredetemperatuur water -12 tot 65 °C (onder de 4 °C met glycol).

 

Tests onder meer:

 • Standaard Eurovent-tests
 • Optionele Eurovent-certificering van luchtgekoelde koelmachines boven 600 kW
 • Deellast
 • Geluid
 • Vrije koeling
 • Glycol
 • Koude start en rapid restart
 • Drukverlies

 

Normen onder meer:

 • EN 14511, EN 14825
 • ISO 3744, ISO 9614
 • ISO 13253
 • EN 1886

 

Meer informatie: Europese HVAC-testfaciliteit

Laatste nieuws

20 oktober 2022

Kantoorpand in De Meern van energielabel G naar A+++ met zonnepanelen en Trane CXAX warmtepomp

Met een omkeerbare Trane Conquest CXAX 060 lucht/water-warmtepomp, een upgrade van het luchtbehandelingssysteem en veel zonnepanelen bracht Gerard van Gent een kantoorpand van bijna 4000 m2 naar een indrukwekkende A+++....

Lees meer

14 oktober 2022

Units met lage GWP koudemiddel R454B de beste investering

In alle Trane koelmachines, warmtepompen, multi-pipe units en rooftop airco’s met scrollcompressoren gebruikt Trane het lage GWP koudemiddel R454B. Het resultaat: een veilige investering met een tot 5% beter rendement...

Lees meer

10 oktober 2022

Nieuwe Trane Flex HP HT warmtepomp levert tot 65 °C

De Trane Flex HP HT lucht/water-warmtepomp is breed inzetbaar en ideaal voor toepassingen met hoge warmwatertemperaturen. Naast verwarmen en koelen, kan hij desgewenst ook tapwater verwarmen. Tapwatervraag krijgt dan voorrang,...

Lees meer