22 november 2021

Nieuwe Trane XStream GVWF watergekoelde chiller koelt datacenters voordelig tot 30 °C

Maglev compressor nu nr. 1 in datacenterkoeling

Dankzij een spectaculaire doorontwikkeling van magnetic bearing compressoren zijn koelmachines met deze technologie nu de meest kostenefficiënte optie voor datacenters. De Trane GVWF 620G XSE met vier TGS 490 HSS compressoren maakt gekoeld water van 17 tot 30 °C. Zijn hoge rendement — en seizoensrendement — geeft koelmachines met schroefcompressoren het nakijken. Ook de prijs is interessant!

 

Revolutionair nieuws voor duurzame datacenters

Energie-efficiency van datacenters is een hot item. Dankzij chips met hogere thermische tolerantie kunnen datacenters met steeds minder koeling toe. En een watergekoeld systeem koelt niet alleen efficiënter, maar vereenvoudigt ook de overdracht van restwarmte aan een warmtenet.

De laatste jaren gaven datacenters daarom veelal de voorkeur aan watergekoelde koelmachines met schroefcompressoren. Want machines met centrifugaalcompressoren konden niet werken met hogere koeltemperaturen, hadden een lager rendement en waren te duur.

Maar dat verhaal is nu totaal omgedraaid!

 

Centrifugaalcompressoren voor datacenterkoeling

De nieuwe Trane GVWF met magnetic bearing compressoren kan de gewenste hogere temperaturen leveren én haalt een veel beter rendement dan machines met schroefcompressoren. Hij heeft zelfs XSE, dus een extra hoog seizoensrendement. Bovendien zijn deze nieuwe compressoren ook doorontwikkeld naar een gunstige prijs. De grotere energiebesparing en de lagere investeringskosten maken deze Trane propositie onweerstaanbaar voor datacenters.

Watergekoelde koelmachine Trane XStream eXcellent GVWF 620G XSE met TGS 490 HSS

De nieuwe GVWF chiller heeft een koelcapaciteit tot zo’n 2000 kW. Voluit heet hij Trane XStream eXcellent GVWF 620G XSE. De G in de typenaam laat zien dat een koudemiddel met een gunstige GWP (kleiner dan 1) een van de opties is. En XSE staat dus voor ‘high seasonal efficiency’.

Deze GVWF is uitgerust met vier gloednieuwe TGS 490 hoge snelheid centrifugaalcompressoren met magnetische lagers (maglev-principe, van ‘magnetic levitation’). De werking is dus stil en 100% olievrij.

Afgezien van alle keuzemogelijkheden waar Trane om bekend staat, is deze GVWF er in twee hoofduitvoeringen:

  • Met TGS 490 HSS compressoren, speciaal ontwikkeld voor datacenters, hoge uittredetemperaturen van 17-30 °C, hoog seizoensrendement (HS).
  • Met TGS 490 Std compressoren, de standaarduitvoering met uittredetemperaturen van 4-17 °C, voor comfort- en procestoepassingen.

 

Datacenter-opties en rapid restart

Trane biedt bij de GVWF watergekoelde chiller (en bijvoorbeeld ook bij de luchtgekoelde GVAF) elektrische opties speciaal voor datacenters. Zoals een UPS-ready aansluiting van de unitcontroller om herstarttijd te voorkomen. De unitregelaar wordt dan geplaatst achter de UPS (ononderbreekbare stroomvoorziening).

Alle Trane units uitgevoerd met de Symbio800 unitcontroller zijn geschikt voor rapid restart. Ook is de rapid restart bij Trane écht snel. De koeling zit doorgaans 180 seconden na voedingsonderbreking op 80% van zijn vermogen. Die 80% is veelal voldoende om de servers tijdig te koelen.
Zonder aangesloten UPS komt er 15 seconden bij voor het rebooten van de Symbio800 regelaar.

Een andere elektrische optie is ATS, een automatische transferschakelaar voor het switchen naar een noodstroomvoorziening. ATS kan standaard vanaf fabriek worden meegeleverd. Deze optie maakt het dus mogelijk om de unit op twee stroomvoorzieningen aan te sluiten, bijvoorbeeld het elektriciteitsnet en een noodstroominstallatie.

Bij Trane géén standaard pompen die je vervolgens moet ‘wegsmoren’ wegens te hoge druk. Trane biedt een breed scala aan pomp-opties, want hydraulisch maatwerk minimaliseert het energieverbruik!

Ook als het gaat om bijvoorbeeld de aansluitingen voor het koelwater biedt Trane keuze uit diverse standaardopties,
zoals PN 16-flenzen of Victaulic-koppelingen
. Zo zijn Trane koelmachines probleemloos en snel in elke installatie te integreren.

 

Meer informatie

De eerste Trane GVWF’s met nieuwe TGS compressoren komen op de markt vanaf het tweede kwartaal van 2022.

Download brochure Trane XStream eXcellent GVWF

Let op: de ontwikkelingen gaan snel en het laatste nieuws uit dit artikel staat niet in deze brochure uit juli 2021.

 

Project: Restwarmte datacenter via warmtepomp naar zwembad

Luchtgekoelde koelmachine met centrifugaalcompressoren voor onder meer datacenters: Trane Sintesis eXcellent GVAF

 

Trane Sintesis

Laatste nieuws

4 december 2023

Trane CXAX warmtepompen in circulair en energieneutraal houten kantoor op palen

Op het eerste circulaire bedrijventerrein van Nederland wordt het energieneutrale kantoor van Persy Control Services (PCS) begin 2024 in gebruik genomen. Directeur Paul Persy: “We zochten naar kwalitatieve producten met...

Lees meer

21 november 2023

Nieuwe Trane GVAF XSE- en XSS-series speciaal voor datacenters

Met het beste seizoensrendement volgens Eurovent, een GWP van bijna nul en opties als ATS, Rapid Restart en UPS, zijn de nieuwe Trane GVAF luchtgekoelde koelmachines ideaal voor datacenters.  ...

Lees meer

20 oktober 2023

WKO met Trane RTSF warmtepompen in appartementencomplex Beursplein Tiel

Om dit nieuwbouwcomplex met 104 luxe appartementen op een duurzame manier van warmte, koeling en warm tapwater te voorzien, werd een ESCO ingeschakeld, een ‘energy service company’. Celsias levert ‘Climate...

Lees meer