21 november 2023

Nieuwe Trane GVAF XSE- en XSS-series speciaal voor datacenters

Met het beste seizoensrendement volgens Eurovent, een GWP van bijna nul en opties als ATS, Rapid Restart en UPS, zijn de nieuwe Trane GVAF luchtgekoelde koelmachines ideaal voor datacenters.

 

GVAF luchtgekoelde koelmachines voor duurzame datacenters

De Trane Sintesis eXcellent GVAF bouwt met de nieuwste compressortechnologie voort op het bewezen betrouwbare Trane Sintesis-platform. De GVAF werkt met hoge snelheid centrifugaalcompressoren met magnetische lagers (maglev) en Adaptive Frequency Drive.

De GVAF heeft het laagste energieverbruik in de markt en het hoogste seizoensrendement van álle Eurovent-gecertificeerde luchtgekoelde machines. Slimme toepassing van vrije koeling verlaagt het energieverbruik nog verder en maakt de Trane GVAF nog duurzamer.

De nieuwe GVAF XSE- en XSS-series zijn geoptimaliseerd voor het laag GWP koudemiddel R1234ze (GWP <1).

Trane GVAF

Hoog seizoensrendement en extra compact

De XSE in de typenaam staat voor extra hoge ‘seasonal efficiency’.

De XSS-serie is extra compact (even hoog en breed maar minder lang) en dé oplossing bij ruimtegebrek. Bijvoorbeeld als een datacenter meer koelcapaciteit nodig heeft dan voorheen. De ruimtebesparende XSS is er zelfs met een koelcapaciteit van bijna 1500 kW.

De Trane GVAF heeft centrifugaalcompressoren met magnetic bearing (magnetische lagering). Deze zijn contactloos en daardoor volkomen stil. Wat betreft het minimale overige geluid zijn beide series er in een SN (standard noise) en een LN (low noise) uitvoering.

 

Alles onder controle met rapid restart, UPS en ATS

Trane GVAF units zijn uitgevoerd met de geavanceerde Trane Symbio800 unitcontroller en bieden elektrische opties speciaal voor datacenters. Zoals een UPS-ready aansluiting van de Symbio800 om herstarttijd te voorkomen. De unitregelaar wordt dan geplaatst áchter de UPS ononderbreekbare stroomvoorziening die stroomuitval bij datacenters voorkomt.

Rapid restart is bij Trane écht snel. De koeling zit doorgaans in minder dan 3 minuten na voedingsonderbreking op 80% van zijn vermogen. Die 80% is veelal voldoende om de servers tijdig te koelen. Zonder aangesloten UPS komt er 15 seconden bij voor het rebooten van de Symbio800 regelaar.

Kiezen voor twee gescheiden koelcircuits in plaats van één koelcircuit, verhoogt overigens niet alleen de betrouwbaarheid maar maakt ook een parallelle herstart van de compressoren van beide circuits mogelijk. Daardoor wordt de tijd die nodig is om op volle capaciteit te komen nog eens de helft minder!

Een andere elektrische optie is Automatic Transfer Switch of ATS, voor automatisch overschakelen naar een noodstroomvoorziening. ATS kan vanaf fabriek worden meegeleverd. Deze optie maakt aansluiting op twee stroomvoorzieningen mogelijk, bijvoorbeeld het elektriciteitsnet en een noodstroominstallatie.

 

Kostenefficiënte Trane datacenterkoeling op maat

Voor situaties met minder ruimte is er de GVAF XSS-serie. Maar daarnaast biedt Trane vele opties die installatie en aansluiting vereenvoudigen.

Er is keus uit diverse ventilatoren en pompen, zodat energiezuinig maatwerk gewaarborgd is. Wat betreft aansluitingen voor koelwater zijn er twee standaardopties: PN 16-flenzen of Victaulic-koppelingen.

Speciaal voor datacenters heeft Trane bovendien een optie ontwikkeld waarbij beide wateraansluitingen zich aan hetzelfde uiteinde van de units bevinden. De units zijn zo gemakkelijk naast elkaar te plaatsen. Dat verlaagt bovendien de kosten voor leidingen.

 

Meer informatie

Sintesis eXcellent GVAF luchtgekoelde koelmachine

Trane levert ook kostenefficiënte watergekoelde koelmachines speciaal voor datacenters:

XStream ™ Excellent GVWF watergekoelde koelmachine

Nieuwe Trane GVWF XSE G met bijna 0 GWP en zelfs 11,13 SEER voor duurzame datacenters

Laatste nieuws

19 februari 2024

Upgrade regeltechniek verbetert proceskoeling van Nederlandse producent

Uitdaging Op het terrein van een fabrikant in Nederland krijgen de diverse productiehallen proceskoeling vanuit twee koelcentrales. In elke koelcentrale stuurt een Trane Chiller Plant Manager de koeltorens en koelmachines...

Lees meer

14 februari 2024

Trane koelt nu ook met propaan

In januari 2024 stemde het Europees Parlement in met het versneld uitfaseren van koudemiddelen met een hoge GWP-waarde. De focus ligt nu nóg sterker op koudemiddelen met een laag aardopwarmingspotentieel....

Lees meer

4 december 2023

Trane CXAX warmtepompen in circulair en energieneutraal houten kantoor op palen

Op het eerste circulaire bedrijventerrein van Nederland wordt het energieneutrale kantoor van Persy Control Services (PCS) begin 2024 in gebruik genomen. Directeur Paul Persy: “We zochten naar kwalitatieve producten met...

Lees meer