8 februari 2023

Nieuwe Trane GVWF XSE G met bijna 0 GWP en zelfs 11,13 SEER voor duurzame datacenters

Afgelopen jaar introduceerde Trane speciaal voor datacenters drie GVWF XSE G watergekoelde koelmachines. Nú komen er nog vijf bij, uitgerust met de gloednieuwe TGS 380 Maglev compressor! De serie biedt koelcapaciteit van 414 tot 2110 kW en een seizoensgebonden energie-efficiëntie tot maar liefst 11,13. Ze koelen bovendien klimaatvriendelijk met een GWP van bijna 0. Ook bieden ze datacenter-opties als rapid restart en UPS.
De ongekende energiebesparing bij een relatief lage investering maken de betrouwbare GVWF XSE G’s een must voor datacenters.

 

Nieuwe TGS 380 Maglev compressor en GWP van bijna 0

Voluit heet de nieuwe serie Trane XStream eXcellent GVWF XSE G. Hij is breed inzetbaar, van comfortkoeling tot industriële toepassingen.

De G in de typenaam betekent dat een koudemiddel met een laag aardopwarmingsvermogen (GWP) mogelijk is. De hoge snelheid TGS Maglev centrifugaalcompressor van de GVWF XSE G is door Trane geoptimaliseerd voor toepassing van R1234ze, met een GWP van bijna nul.

Met de vijf nieuwe koelmachines beleeft de TGS 380 compressor zijn première:

  • GVWF 115 XSE G — 1x TGS 380 compressor — Nieuw!
  • GVWF 140 XSE G — 1x TGS 490 compressor
  • GVWF 230 XSE G — 2x TGS 380 compressor — Nieuw!
  • GVWF 280 XSE G — 2x TGS 490 compressor
  • GVWF 345 XSE G — 3x TGS 380 compressor — Nieuw!
  • GVWF 460 XSE G — 4x TGS 380 compressor — Nieuw!
  • GVWF 540 XSE G — 2x/2x TGS 380/490 compressor — Nieuw!
  • GVWF 620 XSE G — 4x TGS 490 compressor

De GVWF 115 en 140 hebben een enkel koelmiddelcircuit, de andere zes een dubbel koelmiddelcircuit.

Trane GVWF 140

SEER tot 11,13 voor energiezuinige datacenters

De XSE in de typenaam staat voor ‘high seasonal efficiency’. En dat is in dit geval uitzonderlijk hoog: de GVWF XSE G haalt een SEER ofwel seizoensgebonden energie-efficiëntieverhouding tot wel 11,13. Dat is maar liefst 62% boven de wettelijke drempel van de ErP 2021 (Europese Ecodesign-richtlijnen, ErP staat voor ‘energie related products’).

Bovendien heeft Trane deze watergekoelde chillers met Maglev compressoren ook doorontwikkeld naar een gunstige prijs.

Datacenter

Snelle herstart, aansluiting op UPS en meer

Ook goed om te weten: Trane GVWF XSE G units zijn uitgevoerd met de geavanceerde Trane Symbio 800 unitcontroller en bieden elektrische opties speciaal voor datacenters. Zoals een UPS-ready aansluiting van de unitcontroller om herstarttijd te voorkomen. De unitregelaar wordt dan geplaatst achter de UPS (ononderbreekbare stroomvoorziening).

Rapid restart is bij Trane écht snel. De koeling zit doorgaans 180 seconden na voedingsonderbreking op 80% van zijn vermogen. Die 80% is veelal voldoende om de servers tijdig te koelen. Zonder aangesloten UPS komt er 15 seconden bij voor het rebooten van de Symbio 800 regelaar.

Een andere elektrische optie is ATS, een automatische transferschakelaar voor switchen naar een noodstroomvoorziening. ATS kan vanaf fabriek worden meegeleverd. Deze optie maakt aansluiting op twee stroomvoorzieningen mogelijk, bijvoorbeeld het elektriciteitsnet en een noodstroominstallatie.

Trane biedt verder een breed scala aan pomp-opties, want hydraulisch maatwerk minimaliseert het energieverbruik. Ook bij bijvoorbeeld aansluitingen voor koelwater biedt Trane keuze, zoals PN 16-flenzen of Victaulic-koppelingen.

 

Nú centrifugaalcompressoren voor datacenters

Wat achtergrondinformatie… Dankzij chips met hogere thermische tolerantie kunnen datacenters met steeds minder koeling toe. Een watergekoeld systeem is daarbij de beste keuze. Dat werkt niet alleen efficiënter, maar vereenvoudigt ook de overdracht van restwarmte aan een warmtenet.

In het verleden gaven datacenters veelal de voorkeur aan watergekoelde koelmachines met schroefcompressoren. Units met centrifugaalcompressoren konden destijds niet werken met hogere koeltemperaturen, het rendement was lager en de investering hoger.

Maar dat is nu helemaal omgekeerd!

Dankzij een spectaculaire doorontwikkeling van hoge snelheid centrifugaalcompressoren met magnetische lagers, zijn koelmachines met deze technologie het meest kostenefficiënt voor datacenters. Het hoge rendement bij vollast en deellast van de Trane GVWF XSE G geeft koelmachines met schroefcompressoren het nakijken.

 

Watergekoelde GVWF of luchtgekoelde GVAF

Over de watergekoelde Trane GVWF in het algemeen en de nieuwste, extreem energiezuinige GVWF XSE G’s voor datacenterkoeling, vindt u hier alle informatie zodra deze beschikbaar is:

XStream ™ Excellent GVWF watergekoelde koelmachine

Vanuit datacenters is bij Trane ook veel vraag naar luchtgekoelde koelmachines. De Trane GVAF is dan de ideale oplossing: kostenefficiënt en bewezen betrouwbaar. Het compacte formaat voorkomt bovendien ruimteproblemen bij vervanging of als meer koelcapaciteit nodig is dan voorheen. De hierboven beschreven elektrische datacenter-opties zijn ook beschikbaar bij de GVAF:

Sintesis eXcellent GVAF luchtgekoelde koelmachine

Laatste nieuws

19 februari 2024

Upgrade regeltechniek verbetert proceskoeling van Nederlandse producent

Uitdaging Op het terrein van een fabrikant in Nederland krijgen de diverse productiehallen proceskoeling vanuit twee koelcentrales. In elke koelcentrale stuurt een Trane Chiller Plant Manager de koeltorens en koelmachines...

Lees meer

14 februari 2024

Trane koelt nu ook met propaan

In januari 2024 stemde het Europees Parlement in met het versneld uitfaseren van koudemiddelen met een hoge GWP-waarde. De focus ligt nu nóg sterker op koudemiddelen met een laag aardopwarmingspotentieel....

Lees meer

4 december 2023

Trane CXAX warmtepompen in circulair en energieneutraal houten kantoor op palen

Op het eerste circulaire bedrijventerrein van Nederland wordt het energieneutrale kantoor van Persy Control Services (PCS) begin 2024 in gebruik genomen. Directeur Paul Persy: “We zochten naar kwalitatieve producten met...

Lees meer