5 december 2019

Het vriest al bij 10 °C

Geen kans op bevroren tenen, wangen en ogen, maar wel een toertocht in de buitenlucht. Het kan weer bij Flevonice, met 2600 meter de langste kunstmatige openluchtijsbaan ter wereld. Maar hoe zorgen Flevonice en Trane Rental Services dat het onder alle omstandigheden en zonder energieverspilling precies genoeg ‘vriest’ om lekker te kunnen schaatsen?

 

Software tegen softijs

Flevonice gebruikt water uit eigen bron en heeft inmiddels al zonnepanelen voor twee derde van de benodigde energie. De glycol in de koelmachines en het buizenstelsel is milieuvriendelijk, een soort suikerwater.

Verder is het natuurlijk de uitdaging om een goede ijsvloer te realiseren bij minimaal energieverbruik. Het ijs van Flevonice hoeft niet zo perfect te zijn als op een binnenijsbaan, maar het moet ook weer niet zoveel op natuurijs gaan lijken dat schaatsers wakken en natte voeten moeten mijden. Daarvoor is maatwerksoftware nodig.

 

Verfijnde koellijn

Wat is op elk moment de beste temperatuur van het glycolmengsel? Het antwoord op die vraag kan Flevonice op grond van jarenlange ervaring heel precies geven. Daarbij wordt niet alleen gerekend met de buitentemperatuur, maar ook met zon, wind, regen en het aantal mensen op de baan.

Een eenvoudige koellijn op basis van de buitentemperatuur vormt het uitgangspunt (buiten 10 °C dan glycol -10 °C, buiten 5 °C dan glycol -5 °C). De resulterende glycoltemperatuur wordt vervolgens gecorrigeerd voor andere factoren die de kwaliteit van het ijs beïnvloeden.

 

Rapportcijfer ijskwaliteit

Het besturingssysteem dat rekening houdt met al deze omstandigheden, heeft Flevonice zelf ontwikkeld op basis van een beheersysteem uit de kastuinbouw.

De kwaliteit van het ijs is, net zoals bij natuurijs, niet elke dag hetzelfde. Wie wil schaatsen, doet er goed aan dit van tevoren te checken, zeker als het 11 °C of warmer is. Tijdens het schaatsseizoen staat op de homepage van Flevonice een cijfer voor de ijskwaliteit van die dag.

Trane koelmachines RTAD

Traploos regelbaar

Het besturingssysteem van Flevonice geeft de op een bepaald moment benodigde glycoltemperatuur door aan het overkoepelende controlesysteem van Trane. Dit zorgt op zijn beurt voor de aansturing van de zestien koelmachines van Trane Rental Services die bij Flevonice drie maanden per jaar voor vrieskou zorgen.

Bij Flevonice is gekozen voor koelmachines met schroefcompressor, omdat die traploos regelbaar zijn van 20-100%, wat naadloos aansluit bij de verfijnde regeling van Flevonice. Voor ijsbanen in steden verhuurt Trane Rental Services overigens doorgaans stillere, maar niet traploos regelbare koelmachines met scrollcompressor.

 

Langste ijsbaan in coole app

Het Trane Tracer SC controlesysteem van Trane stuurt de ijsbaanchillers draadloos aan en de prestaties zijn te volgen via een speciale app. In deze Trane Tracer BAS Operator Suite wordt alles bijgehouden van Flevonice. BAS staat voor Building Automation System. Maar deze app is zo flexibel dat niet alleen elk klein of groot gebouw er overzichtelijk in past maar ook de langste kunstmatige buitenijsbaan ter wereld.

 

Trane Tracer BAS Operator Suite

Met deze mobiele app — zie Google Play en App Store — kun je via Android-apparatuur, iPhone of iPad de vinger aan de pols houden, prestaties analyseren en indien nodig snel actie ondernemen. Ingebouwde afbeeldingen, inclusief animaties, zorgen dat een status in één oogopslag duidelijk is.

Je kunt onder meer:

  • Bekijken wat er gebeurt in ruimtes, met apparatuur en met hele systemen.
  • Actieve en historische alarmmeldingen bekijken, inclusief ernst en oorzaak.
  • Nieuwe alarmmeldingen bevestigen en opmerkingen voor anderen toevoegen.
  • Reageren op warmte/koude-meldingen door instelpunten aan te passen.

Beeld Trane Tracer BAS Suite

Meer informatie

Bel Trane Rental Services: 035-603 93 02.

Trane Rental Services koelt traject van 3 km

Regelsystemen

Laatste nieuws

17 april 2024

Beatrix ziekenhuis verduurzaamt dankzij unieke oplossing met CXWF warmtepompen en WKO

Het Beatrix ziekenhuis in Gorinchem, onderdeel van de Rivas Zorggroep, stond voor een moeilijke opgave bij de verduurzaming van de klimaatinstallaties. De veertig jaar oude (!) Trane koelmachines en een...

Lees meer

10 april 2024

Trane RTSF, RTWF en RTWD nu ook met niet ontvlambaar R515B

Koudemiddelen met een laag of te verwaarlozen GWP zijn veelal min of meer brandbaar. De meeste zitten in veiligheidsklasse A2L (lage ontvlambaarheid) of A3 (hogere ontvlambaarheid). Maar voor gevallen waarin...

Lees meer

19 februari 2024

Upgrade regeltechniek verbetert proceskoeling van Nederlandse producent

Uitdaging Op het terrein van een fabrikant in Nederland krijgen de diverse productiehallen proceskoeling vanuit twee koelcentrales. In elke koelcentrale stuurt een Trane Chiller Plant Manager de koeltorens en koelmachines...

Lees meer