5 december 2019

Het vriest al bij 10 °C

Geen kans op bevroren tenen, wangen en ogen, maar wel een toertocht in de buitenlucht. Het kan weer bij Flevonice, met 2600 meter de langste kunstmatige openluchtijsbaan ter wereld. Maar hoe zorgen Flevonice en Trane Rental Services dat het onder alle omstandigheden en zonder energieverspilling precies genoeg ‘vriest’ om lekker te kunnen schaatsen?

 

Software tegen softijs

Flevonice gebruikt water uit eigen bron en heeft inmiddels al zonnepanelen voor twee derde van de benodigde energie. De glycol in de koelmachines en het buizenstelsel is milieuvriendelijk, een soort suikerwater.

Verder is het natuurlijk de uitdaging om een goede ijsvloer te realiseren bij minimaal energieverbruik. Het ijs van Flevonice hoeft niet zo perfect te zijn als op een binnenijsbaan, maar het moet ook weer niet zoveel op natuurijs gaan lijken dat schaatsers wakken en natte voeten moeten mijden. Daarvoor is maatwerksoftware nodig.

 

Verfijnde koellijn

Wat is op elk moment de beste temperatuur van het glycolmengsel? Het antwoord op die vraag kan Flevonice op grond van jarenlange ervaring heel precies geven. Daarbij wordt niet alleen gerekend met de buitentemperatuur, maar ook met zon, wind, regen en het aantal mensen op de baan.

Een eenvoudige koellijn op basis van de buitentemperatuur vormt het uitgangspunt (buiten 10 °C dan glycol -10 °C, buiten 5 °C dan glycol -5 °C). De resulterende glycoltemperatuur wordt vervolgens gecorrigeerd voor andere factoren die de kwaliteit van het ijs beïnvloeden.

 

Rapportcijfer ijskwaliteit

Het besturingssysteem dat rekening houdt met al deze omstandigheden, heeft Flevonice zelf ontwikkeld op basis van een beheersysteem uit de kastuinbouw.

De kwaliteit van het ijs is, net zoals bij natuurijs, niet elke dag hetzelfde. Wie wil schaatsen, doet er goed aan dit van tevoren te checken, zeker als het 11 °C of warmer is. Tijdens het schaatsseizoen staat op de homepage van Flevonice een cijfer voor de ijskwaliteit van die dag.

Trane koelmachines RTAD

Traploos regelbaar

Het besturingssysteem van Flevonice geeft de op een bepaald moment benodigde glycoltemperatuur door aan het overkoepelende controlesysteem van Trane. Dit zorgt op zijn beurt voor de aansturing van de zestien koelmachines van Trane Rental Services die bij Flevonice drie maanden per jaar voor vrieskou zorgen.

Bij Flevonice is gekozen voor koelmachines met schroefcompressor, omdat die traploos regelbaar zijn van 20-100%, wat naadloos aansluit bij de verfijnde regeling van Flevonice. Voor ijsbanen in steden verhuurt Trane Rental Services overigens doorgaans stillere, maar niet traploos regelbare koelmachines met scrollcompressor.

 

Langste ijsbaan in coole app

Het Trane Tracer SC controlesysteem van Trane stuurt de ijsbaanchillers draadloos aan en de prestaties zijn te volgen via een speciale app. In deze Trane Tracer BAS Operator Suite wordt alles bijgehouden van Flevonice. BAS staat voor Building Automation System. Maar deze app is zo flexibel dat niet alleen elk klein of groot gebouw er overzichtelijk in past maar ook de langste kunstmatige buitenijsbaan ter wereld.

 

Trane Tracer BAS Operator Suite

Met deze mobiele app — zie Google Play en App Store — kun je via Android-apparatuur, iPhone of iPad de vinger aan de pols houden, prestaties analyseren en indien nodig snel actie ondernemen. Ingebouwde afbeeldingen, inclusief animaties, zorgen dat een status in één oogopslag duidelijk is.

Je kunt onder meer:

  • Bekijken wat er gebeurt in ruimtes, met apparatuur en met hele systemen.
  • Actieve en historische alarmmeldingen bekijken, inclusief ernst en oorzaak.
  • Nieuwe alarmmeldingen bevestigen en opmerkingen voor anderen toevoegen.
  • Reageren op warmte/koude-meldingen door instelpunten aan te passen.

Beeld Trane Tracer BAS Suite

Meer informatie

Bel Trane Rental Services: 035-603 93 02.

Trane Rental Services koelt traject van 3 km

Regelsystemen

Laatste nieuws

4 december 2023

Trane CXAX warmtepompen in circulair en energieneutraal houten kantoor op palen

Op het eerste circulaire bedrijventerrein van Nederland wordt het energieneutrale kantoor van Persy Control Services (PCS) begin 2024 in gebruik genomen. Directeur Paul Persy: “We zochten naar kwalitatieve producten met...

Lees meer

21 november 2023

Nieuwe Trane GVAF XSE- en XSS-series speciaal voor datacenters

Met het beste seizoensrendement volgens Eurovent, een GWP van bijna nul en opties als ATS, Rapid Restart en UPS, zijn de nieuwe Trane GVAF luchtgekoelde koelmachines ideaal voor datacenters.  ...

Lees meer

20 oktober 2023

WKO met Trane RTSF warmtepompen in appartementencomplex Beursplein Tiel

Om dit nieuwbouwcomplex met 104 luxe appartementen op een duurzame manier van warmte, koeling en warm tapwater te voorzien, werd een ESCO ingeschakeld, een ‘energy service company’. Celsias levert ‘Climate...

Lees meer