1 oktober 2019

Trane Rental Services koelt traject van 3 km

Betrouwbaar ijs bij Flevonice

Overal waar de uitdaging nieuw is, de opgave complex, het project omvangrijk of de haast groot, daar vindt u Trane. Een oer-Nederlands voorbeeld is de grootste kunstmatige buitenijsbaan ter wereld, Flevonice. Ook de komende vijf jaar zorgt Trane Rental Services samen met de ijsmeesters van Flevonice voor een betrouwbare ijslaag van bijna 15 cm over een traject van 3 km in de polder.

 

1,3 miljoen liter water bevriezen

Het ijs wordt geproduceerd door maar liefst zestien Trane RTAD180 koelmachines van elk 700 kW die tezamen een koelvermogen van ruim 11 MW leveren. Hiermee verandert Trane Rental Services 1,3 miljoen liter water uit de eigen waterbron van Flevonice binnen een paar dagen in ijs.

Schaatsliefhebbers kunnen vervolgens de ijzers onderbinden voor een toertocht in de buitenlucht zonder rayonhoofden te raadplegen. Naast de unieke 3 km baan, koelt Trane Rental Services ook de 400 meter baan en de 500 m2 krabbelbaan.

 

Uitzonderlijk temperatuurgebied

Niet alleen de omvang van Flevonice is uitzonderlijk, ook de eisen aan de temperatuur. Voor een perfecte ijslaag opereren de koelmachines voortdurend in een uitzonderlijk laag temperatuurgebied. De koelvloeistof wordt op -10 tot -12 °C door het buizensysteem gepompt. Normaliter draaien dergelijke machines voornamelijk op een temperatuurtraject van 12 naar 7 °C. Het lagere temperatuurgebied is daarmee een uitdaging op zich, aangezien de chillers op andere condities draaien en anders reageren.

 

Grootste servicenetwerk

Dat je geen natte voeten krijgt bij Flevonice, wordt niet alleen gewaarborgd door de vakkennis van de ijsmeesters van Flevonice en Trane Rental Services maar ook door het omvangrijke servicenetwerk van Trane.

Een paar jaar geleden liet een compressor van een koelmachine het bij Flevonice op sinterklaasavond afweten en dat werd in recordtijd, binnen een aantal uren, opgelost. Ook dat is een beslissende factor om te kiezen voor Trane Rental Services in situaties waar betrouwbaarheid essentieel is.

Laatste nieuws

17 april 2024

Beatrix ziekenhuis verduurzaamt dankzij unieke oplossing met CXWF warmtepompen en WKO

Het Beatrix ziekenhuis in Gorinchem, onderdeel van de Rivas Zorggroep, stond voor een moeilijke opgave bij de verduurzaming van de klimaatinstallaties. De veertig jaar oude (!) Trane koelmachines en een...

Lees meer

10 april 2024

Trane RTSF, RTWF en RTWD nu ook met niet ontvlambaar R515B

Koudemiddelen met een laag of te verwaarlozen GWP zijn veelal min of meer brandbaar. De meeste zitten in veiligheidsklasse A2L (lage ontvlambaarheid) of A3 (hogere ontvlambaarheid). Maar voor gevallen waarin...

Lees meer

19 februari 2024

Upgrade regeltechniek verbetert proceskoeling van Nederlandse producent

Uitdaging Op het terrein van een fabrikant in Nederland krijgen de diverse productiehallen proceskoeling vanuit twee koelcentrales. In elke koelcentrale stuurt een Trane Chiller Plant Manager de koeltorens en koelmachines...

Lees meer