20 oktober 2023

WKO met Trane RTSF warmtepompen in appartementencomplex Beursplein Tiel

Om dit nieuwbouwcomplex met 104 luxe appartementen op een duurzame manier van warmte, koeling en warm tapwater te voorzien, werd een ESCO ingeschakeld, een ‘energy service company’. Celsias levert ‘Climate as a Service’ op woningniveau, zelfs koeling in de winter is mogelijk dankzij een 5-pijpssysteem. Dit alles op basis van een WKO en twee Trane warmtepompen. Marcel Barnhoorn, directeur van Celsias, vertelt hier meer over.

 

Duurzame klimaatoplossing van Celsias

  • Een WKO met gescheiden warme en koude bron (doublet) en zonnepanelen.
  • Twee Trane City RTSF 070 water/water-warmtepompen met Adaptive Frequency™ Drive en klimaatvriendelijk koudemiddel R1234ze (<1 GWP).
  • Buffervaten voor het hoog- en laagtemperatuurnet (voor warm tapwater en cv-water).
  • Een 5-pijpssysteem met afleversets in de appartementen.

Trane RTSF

Ver vooruitkijken bij ‘Climate as a Service’

Het hoogwaardige appartementencomplex op het Beursplein in Tiel werd ontwikkeld door Reales en opgeleverd in mei 2023. Het bestaat uit twee woontorens, verbonden door een ondergrondse parkeergarage.

Celsias zorgt voor een duurzame collectieve installatie met hoog individueel comfort én treedt op als energieleverancier. De bewoners rekenen hun energieverbruik af met Celsias. We vroegen Marcel Barnhoorn, directeur van Celsias, naar de uitdagingen van het Beursplein-project en de keuzecriteria voor de warmtepompen bij dit ‘Climate as a Service’-concept.

 

Waarom is gekozen voor de warmtepompen van Trane?

Bij Celsias hebben we een samenwerkingsverband met Sweco Nederland, een mondiale speler en een van de grootste adviesbureaus van Europa. Zij valideren onze energieconcepten en realiseren de engineering. Sweco adviseerde ons Trane machines toe te passen omdat zij daar goede ervaringen mee hebben. Dat heeft onder andere te maken met de energetische prestaties van de Trane City RTSF, maar ook met de robuustheid en de kosten. Niet alleen de initiële investeringskosten, maar ook de exploitatiekosten zijn van belang.

Trane RTSF

Energieprestaties voor verdienmodel

Waarom zijn lage exploitatiekosten zo belangrijk?

Celsias is energieleverancier en wij hebben een exploitatietraject van 30 jaar waarbij wij energie verkopen en de kwaliteit van de warmtepompen bepalend is voor het rendement in ons verdienmodel.

Voor ons is het heel belangrijk dat wij zo min mogelijk storingen, zo min mogelijk onderhoud en zo min mogelijk klachten van bewoners hebben. Na vijftien jaar vervangen wij de installaties, dus ook de warmtepompen. Daar rekenen wij mee in onze businesscase. Dus hebben wij gekozen voor een warmtepomp die vijftien jaar zorgeloos draait.

Een andere belangrijke factor voor onze keuze van de warmtepompen voor het project Beursplein is het elektrisch verbruik of opgenomen elektrisch vermogen. Dat moet voor ons als energieleverancier zo laag mogelijk zijn, want dat is ons uiteindelijke verdienmodel.

 

Heeft u zelf ook ervaring met Trane?

Persoonlijk weet ik dat er bij Trane een goede service- en onderhoudsorganisatie achter de producten zit en dat ik de garanties niet alleen op papier krijg maar ook in daden. Mijn eigen ervaring met Trane is dat de machines solide draaien en als er een keer wat is, lossen ze het naar behoren op.

 

Was het compacte formaat van de Trane RTSF ook een keuzefactor?

Het is bij dit project en alle andere projecten altijd een uitdaging om de techniek in de technische ruimte te krijgen. Als wij een technische ruimte willen van een aantal vierkante meters waar wel twee of drie woningen in zouden passen, dan zegt de opdrachtgever: dat gaan we niet doen. Dus dan is het handig als een leverancier compacte machines zoals de Trane City RTSF bouwt en levert.

Trane RTSF aansluitzijde

Van 16 °C naar 60 °C voor warm tapwater

Waren er specifieke uitdagingen bij dit project?

Ja, dat had te maken met het systeem van de ondergrondse bodemopslag. We gebruiken hier een open systeem, dus een WKO-bron. We boren een gat van 800 mm rond, een paar honderd meter diep, en gebruiken watervoerende grondlagen voor de opslag van warmte ofwel koude.

De uitdaging bij het Beursplein was dat er andere WKO-systemen in de buurt zaten. Die zijn ook bezig met grondwater koelen of verwarmen. Dus je moet oppassen dat je niet in elkaars interferentiegebied gaat zitten. Dat was een grote uitdaging.

 

Wat doen de Trane City RTSF warmtepompen?

Met de RTSF’s leveren we verwarming, koeling en warm tapwater. We halen warm water uit de WKO van 15 à 17 °C. De Trane RTSF pompt de watertemperatuur op naar bruikbaar niveau: 35 °C voor de verwarming en 60 °C voor het warme tapwater. De warmtepompen zorgen ervoor dat er genoeg van elke temperatuur in de buffervaten zit, zodat de continuïteit kan worden gegarandeerd.

De warmtepomp doet dus eigenlijk het werk wat vroeger een cv-ketel deed, maar dan zonder gas. In de winter leveren we warmte voor de vloerverwarming. In de zomer kunnen we water van 16, 17 °C aanleveren voor de koeling van de woning.

 

Koeling in de winter? Moet kunnen!

Waarom geen 4-pijpssysteem maar een 5-pijpssysteem?

Normaal gesproken werken wij met een 4-pijpssysteem voor verwarming en koeling. Maar bij het appartementencomplex Beursplein Tiel gold als extra voorwaarde dat er per appartement te allen tijde zowel warmte als koude moet kunnen worden geleverd.

Met een 4-pijpssysteem kun je desgewenst warmte leveren in de zomer door water van 60 °C uit de warmtapwatertoevoer van de afleverset te nemen, dit te mengen tot 35 °C en dat in de vloerverwarming te stoppen.

Maar in dit geval was er een 5-pijpssysteem nodig omdat we óók koeling moesten kunnen leveren in de winter! Daarvoor is een extra retour nodig. Koelen in de winter lijkt gek, maar dat heeft ermee te maken dat woningen steeds beter geïsoleerd worden. Als je dan bijvoorbeeld met een appartement aan de zonkant zit, kan het zelfs in de winter te warm worden in huis. We hebben een hoogst comfortabel systeem gemaakt waar je als bewoner alles mee kan!

 

Meer informatie

Trane City RTSF water/water-warmtepomp

Laatste nieuws

17 april 2024

Beatrix ziekenhuis verduurzaamt dankzij unieke oplossing met CXWF warmtepompen en WKO

Het Beatrix ziekenhuis in Gorinchem, onderdeel van de Rivas Zorggroep, stond voor een moeilijke opgave bij de verduurzaming van de klimaatinstallaties. De veertig jaar oude (!) Trane koelmachines en een...

Lees meer

10 april 2024

Trane RTSF, RTWF en RTWD nu ook met niet ontvlambaar R515B

Koudemiddelen met een laag of te verwaarlozen GWP zijn veelal min of meer brandbaar. De meeste zitten in veiligheidsklasse A2L (lage ontvlambaarheid) of A3 (hogere ontvlambaarheid). Maar voor gevallen waarin...

Lees meer

19 februari 2024

Upgrade regeltechniek verbetert proceskoeling van Nederlandse producent

Uitdaging Op het terrein van een fabrikant in Nederland krijgen de diverse productiehallen proceskoeling vanuit twee koelcentrales. In elke koelcentrale stuurt een Trane Chiller Plant Manager de koeltorens en koelmachines...

Lees meer