21 juni 2021

Warm en koud tegelijk in Bioscoop Kinepolis

Trane warmtepompen voor de Mall of the Netherlands

Midden op het dak van de gigantische Mall of the Netherlands in Leidschendam staan drie Trane warmtepompen. Ze zorgen voor duurzame koeling en verwarming in Bioscoop Kinepolis. Projectleider Dara Heron van Van Dorp: “Bijzonder aan deze units is dat ze bij buitentemperaturen van -10 °C nog steeds de juiste warmte kunnen leveren. Dat is een groot pluspunt.”

Trane CXAF wordt op het dak gehesen

In het weekend van 5 juni 2021 ging de lockdown eraf en kon Bioscoop Kinepolis voor het eerst open. Kinepolis heeft maar liefst elf zalen, biedt plaats aan meer dan 1650 filmfans en maakt gebruik van de nieuwste belevingstechnieken, inclusief bewegende stoelen met o.a. wind, bubbles, sneeuw en regen.

 

Korte levertijd voor warmtepompen

De Mall of the Netherlands is half maart geopend. De installaties van Kinepolis werden voor die tijd in bedrijf gesteld en opgeleverd. Voor dit project was de logistiek en planning nog een hele uitdaging! Dara Heron van Van Dorp projecten: “Op de bouwplaats was een torenkraan aanwezig en voordat die afgebroken werd, moest de apparatuur geleverd worden. Daarom was het noodzakelijk dat er direct na het ondertekenen van de contracten tot actie werd overgegaan. In een kort tijdsbestek een leverancier selecteren en tot een overeenkomst komen, zodat de machines snel geleverd konden worden.”

 

Deskundigheid en uitgebreide opties

Technisch en financieel kwam Van Dorp projecten uit bij Trane als leverancier. Projectleider Dara Heron: “De benodigde kennis was bij Trane aanwezig. En de Trane machines boden ruim voldoende mogelijkheden: de machines hadden veel opties.” Hoe beviel Trane als partner? “Voor de korte levertijd konden we op Trane rekenen, de samenwerking was prima en ook bij tegenslag tijdig communiceren en adequaat opvolgen ging goed. Kortom, ik heb de samenwerking als prettig ervaren.”

 

Hernieuwbare energie uit de buitenlucht

Het klimaat in Kinepolis wordt duurzaam geregeld met één Trane Balance CMAC multi-pipe unit en twee Trane Sintesis Advantage CXAF lucht/water-warmtepompen. “Ze kunnen alle drie afzonderlijk van elkaar werken en ze kunnen alle drie in verschillende modussen werken,” legt Heron uit. “De Trane CMAC kan verwarmen en koelen tegelijkertijd. De Trane CXAF warmtepompen zijn of/of, die hebben een omschakelmoment.”

Het werkbereik van de CXAF’s is zeer groot: tot -15 °C in de verwarmingsmodus en 52 °C in de koelmodus.

Trane units op het dak van Kinepolis

Gewoonlijk één Trane CMAC multi-pipe

Dara Heron: “Het is een bioscoop, het zit vol met mensen en daar komt heel veel warmte vanaf. Dus zijn er koelmachines nodig. De vierpijps-unit, de Trane CMAC, kan zowel koeling als verwarming tegelijk geven. Als je in de winter of in het kwakkelseizoen — voorjaar en najaar — zalen aan het koelen bent en je hebt ook ergens verwarming nodig, zal de CMAC dat allebei doen. Van de drie gekozen warmtepompen heeft hij het kleinste vermogen en gebruikt hij de minste energie, dus de CMAC wordt altijd het eerst ingezet. Zo nodig worden er één of twee CXAF’s bijgeschakeld.”

 

Een of twee Trane CXAF’s springen bij

In de zomer is er extra koelcapaciteit nodig en dan gaat een Trane Sintesis CXAF aan de slag als koelmachine. Zelfs tijdens de ergste hittegolf haalt deze omkeerbare warmtepomp verkoeling uit de buitenlucht.

Oók als het buiten erg koud is kunnen de Trane CXAF’s uitkomst bieden. In het MX4D paradepaardje van Kinepolis kan het straks ín de bioscoopzaal sneeuwen, maar winterse ontberingen staan niet op het programma.

Van Dorp projectleider Dara Heron: “Het bijzondere van deze Trane CXAF units is dat ze in de winter, met hele lage buitentemperaturen, nog steeds warm water van de juiste temperatuur voor de verwarming kunnen leveren. Zelfs bij -10 °C halen ze nog steeds genoeg warmte binnen. Dat is wel een groot pluspunt!”

Trane CMAC

 

Meer informatie

Trane multi-pipe units

Trane CXAF lucht/water-warmtepompen

Kinepolis

Project uitgevoerd door: Van Dorp

Laatste nieuws

25 november 2021

Scroll nu met Trane naar lagere GWP met R454B

Het Trane scroll-portfolio koelmachines, warmtepompen en rooftops is te bestellen met het nieuwe lage GWP koudemiddel R454B. Trane heeft met R454B gekozen voor de grootste GWP-afname. Bij R32 wordt aanscherping...

Lees meer

22 november 2021

Nieuwe Trane XStream GVWF watergekoelde chiller koelt datacenters voordelig tot 30 °C

Dankzij een spectaculaire doorontwikkeling van magnetic bearing compressoren zijn koelmachines met deze technologie nu de meest kostenefficiënte optie voor datacenters. De Trane GVWF 620G XSE met vier TGS 490 HSS...

Lees meer

18 november 2021

Trane lucht/water-warmtepompen nu leverbaar met extra geluidsreductie tot 18 dB(A)

Geluid is een belangrijk issue voor Trane. Warmtepompen zijn dé oplossing voor een duurzame energievoorziening, dus het is van groot belang om plaatsing op zoveel mogelijk locaties — ook binnenstedelijk...

Lees meer