19 februari 2024

Upgrade regeltechniek verbetert proceskoeling van Nederlandse producent

Uitdaging

Op het terrein van een fabrikant in Nederland krijgen de diverse productiehallen proceskoeling vanuit twee koelcentrales.

In elke koelcentrale stuurt een Trane Chiller Plant Manager de koeltorens en koelmachines aan. Er staan onder meer Trane Sintesis Advantage CGAF luchtgekoelde koelmachines en Trane RTWD watergekoelde koelmachines.

Omdat de ontwikkelingen in de regeltechniek snel gaan, zijn de tegelijk met de koelmachines geplaatste besturingsunits verouderd. Zozeer dat diverse modules, waaronder de hoofdregelmodule, niet meer leverbaar zijn. Daarom adviseerde Trane een controls upgrade. Het is een van de verbetermogelijkheden van Trane Building Advantage.

Vanuit de meerjarenonderhoudsbegroting maakte de producent budget vrij voor een project waarbij onder meer de Trane regelingen werden aangepakt. Hoofdaannemer bij dit project was multitechnisch dienstverlener SPIE, met 48.000 medewerkers in veertig landen. SPIE gaf Trane opdracht de besturingsunits van de proceskoeling te vernieuwen.

—————————————————————————————————

Een leidinggevende van SPIE Nederland deed de inkoop en de organisatie: “Regeltechniek heeft over het algemeen een kortere levensduur dan de machines. Nieuwe regelingen zorgen dat de koelmachines beter draaien dan voorheen, dus met minder stroomverbruik. Dat is ook altijd een goede bijkomstigheid van een upgrade!”

—————————————————————————————————

Oplossing

Eind 2023 voerde Trane een controls upgrade uit. Dat gebeurt kostenefficiënt en zonder verkwisting van materialen: componenten die nog voldoen, blijven behouden.

Trane reviseerde de regelkasten voor de Chiller Plant Managers, koeltorens en koelmachines: intern werden de gedateerde onderdelen vervangen. Eén regelkast had vele jaren in de buitenlucht gestaan en daar koos de klant voor de optie vervanging (van binnen bleek hij er overigens nog prima uit te zien). In de nieuwe kast plaatste Trane diverse onderdelen uit de oude kast terug.

Beide koelcentrales kregen onder meer: een nieuwe Trane Tracer SC+ hoofdregelmodule, nieuwe Trane Tracer UC600 programmeerbare regelaars (meer mogelijkheden, betrouwbaarder), nieuwe Pt1000 sensoren (stabieler dan de oude NTC sensoren) en een nieuw touchscreen display.

Trane Tracer UC600

Per koelcentrale duurde de ombouw zo’n vijf werkdagen. Eerst werd de ene koelcentrale omgebouwd en daarna de andere. Voor de ombouw moesten onder meer schakelingen van regelkasten worden weggehaald en noodvoorzieningen aangebracht. Tijdens de ombouw was dataverkeer met het gebouwbeheersysteem slechts beperkt mogelijk, maar met handmatige aansturing kon de koeling goeddeels in bedrijf blijven. De productie ging probleemloos door.

—————————————————————————————————

De SPIE-medewerker: “Het is allemaal vlekkeloos verlopen. Trane heeft de regeltechniek vervangen terwijl de productie gewoon doorging. Van tevoren hadden we de planning doorgenomen met de projectleiders van de fabrikant om te kijken wat voor impact het zou hebben op de productie. Met de koeltorens konden we alles goed draaiende houden.”

—————————————————————————————————

Resultaten

De regeltechniek voor de proceskoeling van de productiehallen functioneert weer perfect. De nieuwe Trane regeltechniek maakt de koeling betrouwbaarder, zuiniger met energie en toekomstbestendig. Software wordt tegenwoordig namelijk anders geschreven dan vroeger. De nieuwe besturingsunits zijn daardoor eenvoudiger up-to-date te houden met alleen software-updates.

Trane Tracer SC+

—————————————————————————————————

De medewerker van SPIE: “Op de locaties van de koelcentrales maken de nieuwe Trane regelingen het makkelijker en overzichtelijker om te zien wat er gebeurt. Je hebt een touchscreen van hoog niveau waarop je alles grafisch in beeld hebt: de koelmachines, wat de temperaturen zijn, welke pompen draaien, de vraag vanuit productie, de geleverde koeling, etc. Dat is een aanzienlijke verbetering.”

—————————————————————————————————

Net als voorheen is de Trane regeltechniek bij deze producent via BACnet gekoppeld aan het Honeywell gebouwbeheersysteem. Het GBS kan de koelcentrales uitlezen en aansturen door te communiceren met de Trane Tracer SC+ hoofdregelmodules. Na de ombouw moesten de BACnet-datapunten opnieuw worden ingelezen door Honeywell. De engineer van Trane leverde hiervoor een datapuntenlijst aan.

In dit geval is niet voor deze optie gekozen, maar het is met de nieuwe regeltechniek mogelijk om gebruik te maken van Trane Intelligent Services (TIS), waarbij Trane op afstand kan inloggen en meekijken in de koelcentrale via een beveiligde VPN-verbinding.

 

Project hoogtepunt

Locatie: Nederland

Markttoepassing: Productie

Behoefte van de klant: Upgrade regeltechniek proceskoeling

Geïnstalleerde producten:

– Trane Tracer SC+ hoofdregelmodule

– Touchscreen display voor regelkast Chiller Plant Manager

– Trane Tracer UC600 programmeerbare regelaars

– Diverse uitbreidingsmodules, etc.

 

Aanbevolen producten

Trane Tracer SC+

 

In één oogopslag:

  • Gebouwautomatiseringssysteem met moderne, intuïtieve gebruikersinterfaces voor installateurs, facilitair managers, operators en onderhoudstechnici.
  • Flexibel en toekomstbestendig. Ondersteuning voor Trane en niet-Trane apparatuur van alle generaties. Gebouwd op een fundament van open, industriestandaard protocollen, waaronder BACnet, LonTalk en Modbus.
  • Met Tracer Synchrony toegankelijk vanaf pc, tablet of ander aangesloten apparaat.

Product pagina

Laatste nieuws

14 juni 2024

Organon naar klimaatneutraal in 2035 met Trane warmtepompen

Uitdaging Organon is een wereldwijd gezondheidszorgbedrijf dat zich richt op de verbetering van de gezondheid van vrouwen. Het bedrijf heeft zo’n 10.000 medewerkers en vestigingen in meer dan zestig landen....

Lees meer

5 juni 2024

Financial Times noemt Trane een van Europa’s klimaatleiders 2024

Europa is het snelst opwarmende continent en zowel in Nederland als wereldwijd was 2023 het warmste jaar ooit gemeten. Daarom is het niet onbelangrijk om te weten welke bedrijven in...

Lees meer

17 april 2024

Beatrix ziekenhuis verduurzaamt dankzij unieke oplossing met CXWF warmtepompen en WKO

Het Beatrix ziekenhuis in Gorinchem, onderdeel van de Rivas Zorggroep, stond voor een moeilijke opgave bij de verduurzaming van de klimaatinstallaties. De veertig jaar oude (!) Trane koelmachines en een...

Lees meer