14 mei 2019

Trane warmtepompen in energieneutrale nieuwbouw RIVM/CBG

In het Utrecht Science Park bouwt MEET Strukton aan een glazen toren van achttien verdiepingen met kantoren en laboratoria. Dit is de nieuwbouw van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Het project vervult een voorbeeldfunctie op het gebied van duurzaam bouwen, met onder meer energieneutrale koeling en verwarming. Daarbij is een rol weggelegd voor Trane XStream RTWF-warmtepompen.

Het ontwerp van de nieuwe RIVM/CBG-huisvesting is van Felix Claus Dick Van Wageningen Architecten, in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf. De duurzaamheidskenmerken werden beoordeeld volgens de BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) en in 2015 kreeg het ontwerp het BREEAM-NL Outstanding-certificaat, de hoogste score ooit voor een dergelijk complex en omvangrijk project.

Impressie RIVM/CBG gebouw

Impressie RIVM/CBG gebouw

De bouw van het RIVM/CBG is gestart in 2017 en de ingebruikname staat gepland voor 2021. Een greep uit de maatregelen die het RIVM/CBG energieneutraal en uitzonderlijk duurzaam gaan maken: warmte-koudeopslag, eigen energievoorziening met windmolen, aanwezigheidsdetectie en CO2-sensoren voor ledverlichting en klimaatbeheersing op maat, groene daken en wanden voor isolatie in zomer en winter, en regenwater voor toiletten en groenvoorziening.

De koeling en verwarming van de achttien verdiepingen met circa 80.000 m2 vloeroppervlak wordt duurzaam geregeld met een warmte-koudeopslag (WKO) en vier Trane XStream RTWF water/water-warmtepompen. Om precies te zijn drie RTWF G 240HE-warmtepompen (hoog rendement) en één G 240HSE (hoog seizoensrendement). Een Trane Chiller Plant Manager zorgt voor de overkoepelende warmtepompregeling en stabiele watertemperaturen.

XStream RTWF

XStream RTWF

De Trane XStream RTWF maakt gebruik van het koudemiddel 1234ze. Dit is een HFO met gunstige eigenschappen voor milieu en veiligheid. De ODP (Ozon Depletion Potential) is 0, de GWP (Global Warming Potential) is kleiner dan 1 en het is niet giftig.

Er is gekozen voor vier warmtepompen omdat dit het werkgebied vergroot. Daardoor is de installatie goed af te stemmen op de behoeften van de gebruikers en energiezuiniger. Elke Trane XStream RTWF G 240HE en 240HSE is bovendien uitgerust met twee circuits met in totaal drie compressoren. Dit meervoudig compressorontwerp, plus de Trane Adaptive Frequency Drive (AFD) van de HSE-uitvoering, maakt een uitzonderlijke efficiëntie bij deellast mogelijk. De aanwezigheid van een HSE-uitvoering is vooral belangrijk omdat dit type installaties de meeste draaiuren in deellast heeft.

Het hoge rendement bij koelen en verwarmen van de Trane XStream is gunstig voor de total cost of ownership (TCO). Ook zijn de onderhoudskosten van deze warmtepompen relatief laag. Zo gaan de compressoren probleemloos 100.000 uur mee zonder revisie. Dat is twee keer zo lang als gebruikelijk.

Bij het nieuwe RIVM/CBG wordt zorgvuldig gekeken naar de kosten in de gebruiksfase, want het project heeft een voorbeeldfunctie op het gebied van duurzaam bouwen én exploiteren. De nieuwbouw vindt plaats via een Publiek-Private Samenwerking (PPS) met een DBFMO-contract (Design, Build, Finance, Maintain, Operate).

MEET Strukton is niet alleen verantwoordelijk voor de bouw van de nieuwe huisvesting maar ook 25 jaar lang voor onderhoud en exploitatie. De combinatie van realisatie en langdurige dienstverlening resulteert in een innovatief gebouw met lagere kosten.

Laatste nieuws

28 februari 2023

Met overname AL-KO Air biedt Trane HVAC-totaaloplossingen

AL-KO Air Technology, met achthonderd medewerkers en vestigingen in Europa en Azië, hoort sinds november 2022 bij Trane Technologies. Anne Rozema, directeur van AL-KO Luchttechniek, en Piet Haage, managing director...

Lees meer

27 februari 2023

Trane chillers lang in de lucht bij Luchtverkeersleiding Nederland

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) zorgt al bijna honderd jaar voor veilige verkeersstromen in de lucht. Luchtverkeersleiders gebruiken verschillende systemen bij de afhandeling van het vliegverkeer. Koeling is essentieel om de systemen...

Lees meer

8 februari 2023

Nieuwe Trane GVWF XSE G met bijna 0 GWP en zelfs 11,13 SEER voor duurzame datacenters

Afgelopen jaar introduceerde Trane speciaal voor datacenters drie GVWF XSE G watergekoelde koelmachines. Nú komen er nog vijf bij, uitgerust met de gloednieuwe TGS 380 Maglev compressor! De serie biedt...

Lees meer