21 april 2021

Trane Nederland bestaat 50 jaar

Snel vooruit op kousenvoeten

De geschiedenis van het internationale Trane concern begon in 1885 in de Verenigde Staten met James Trane en zijn zoon die een baanbrekend lagedruk-stoomverwarmingssysteem ontwikkelden. In 1931 werd patent gevraagd op de eerste Trane airconditioner.

Fast forward naar 1971.

Het inmiddels internationale Trane opent dat voorjaar een franchise in Nederland, aanvankelijk in een garagebox in Soest. Het bedrijf heet Trane Airconditioning B.V., met slogans als “GeTranede service” en “Vóóraan in de wereld van luchtbehandeling en koeling”.

Van de eerste directeur, Arthur Plaschaert, wordt verteld dat hij altijd sigaren rookte en rondliep op kousenvoeten. Het Nederlandse Trane groeit snel. De hoofdvestiging verhuist naar steeds ruimere locaties in Soest.

Folder uit de tijd van de Koningsweg

Van franchise naar TT

In 1990 neemt Theo Sloof de franchise over. Uiteindelijk verkoopt hij de organisatie rond 2000 aan Trane USA die het weer aan American Standard verkoopt.

In 2008 neemt Ingersoll Rand het bedrijf over en de Nederlandse tak wordt Ingersoll Rand Netherlands B.V., merknaam Trane.

Sinds een jaar hoort Trane Netherlands B.V. bij de snel groeiende wereldwijde klimaatinnovator Trane Technologies, TT op de New York Stock Exchange.

 

In 1986 warmlopen voor 2030 en 2050

De huidige directeur van Trane Nederland, Piet Haage, heeft zelfs de relatieve begintijd nog meegemaakt en kent de organisatie door en door. Hij liep in 1986 stage bij Trane Airconditioning. In 1992 kwam hij weer bij Trane in dienst en tussen 2003 en 2007 was hij er Service Manager.

Sinds 2016 is Piet Haage de Managing Director. Met iedereen van Trane Nederland is hij toegewijd aan de missie van Trane om de wereld minder energie-intensief te maken. Dankzij de mondiale R&D-capaciteit van het concern introduceerde Trane bijvoorbeeld lucht/water-warmtepompen die ook water van hoge temperaturen kunnen leveren (tot wel 80 °C). Dé oplossing voor onder meer historische gebouwen waar lagetemperatuurverwarming niet mogelijk is.

 

Onverwoestbare Trane innovaties

Hoe sterk Trane innovaties zijn en hoe duurzaam en betrouwbaar de technologie is, blijkt wel uit een product als de Trane CenTraVac, dat in de zeventiger jaren in het productassortiment zat en nu nog steeds.

In 1938 lanceerde Trane de Turbovac, een nieuw soort waterkoelmachine die de aanpak van airco voor grote gebouwen radicaal veranderde. Het was een voorloper van de Trane CenTraVac, de meest efficiënte en betrouwbare watergekoelde koelmachine op de markt, met de laagste uitstoot.

De schroefcompressor was destijds een revolutionaire ontwikkeling van Trane. Eerdere CenTraVac-modellen heetten dan ook RTHA, waarbij RT staat voor Rotary Trane en H voor Helical. Er zijn in Nederland zelfs Trane CenTraVacs die al veertig, vijftig jaar draaien!

 

 

Laatste nieuws

20 oktober 2022

Kantoorpand in De Meern van energielabel G naar A+++ met zonnepanelen en Trane CXAX warmtepomp

Met een omkeerbare Trane Conquest CXAX 060 lucht/water-warmtepomp, een upgrade van het luchtbehandelingssysteem en veel zonnepanelen bracht Gerard van Gent een kantoorpand van bijna 4000 m2 naar een indrukwekkende A+++....

Lees meer

14 oktober 2022

Units met lage GWP koudemiddel R454B de beste investering

In alle Trane koelmachines, warmtepompen, multi-pipe units en rooftop airco’s met scrollcompressoren gebruikt Trane het lage GWP koudemiddel R454B. Het resultaat: een veilige investering met een tot 5% beter rendement...

Lees meer

10 oktober 2022

Nieuwe Trane Flex HP HT warmtepomp levert tot 65 °C

De Trane Flex HP HT lucht/water-warmtepomp is breed inzetbaar en ideaal voor toepassingen met hoge warmwatertemperaturen. Naast verwarmen en koelen, kan hij desgewenst ook tapwater verwarmen. Tapwatervraag krijgt dan voorrang,...

Lees meer