14 februari 2024

Trane koelt nu ook met propaan

In januari 2024 stemde het Europees Parlement in met het versneld uitfaseren van koudemiddelen met een hoge GWP-waarde. De focus ligt nu nóg sterker op koudemiddelen met een laag aardopwarmingspotentieel.

Wilt u meer weten over de consequenties hiervan, neem dan contact op met uw Trane Sales Engineer. Trane biedt een breed scala aan lage GWP-oplossingen, onlangs uitgebreid met de Trane Aries N koelmachine met het natuurlijke koudemiddel propaan.

 

Betrouwbare proces- en HVAC-koeling met R290

Natuurlijke koudemiddelen zijn aan een opmars bezig. Het natuurlijke koudemiddel propaan (R290) heeft een GWP van bijna nul en tast de ozonlaag niet aan.

Trane gebruikt dit uiterst duurzame koudemiddel in de nieuwe Trane Aries N luchtgekoelde koelmachines voor proceskoeling en HVAC-koeling. Later dit jaar volgen ook Trane Aries warmtepompen met propaan als koudemiddel.

 

Klimaatvriendelijke keuzemogelijkheden

Trane combineert de laagste GWP koudemiddelen in de branche met bewezen prestaties op het gebied van koelen en verwarmen bij een minimaal energieverbruik:

  • Het volledige assortiment Trane schroef- en hogesnelheidscentrifugaalunits is beschikbaar met koudemiddelen met een laag of te verwaarlozen GWP, zoals R1234ze.
  • In alle koelmachines, warmtepompen, multi-pipe units en rooftops met scrollcompressoren gebruikt Trane het lage GWP koudemiddel R454B.
  • Daarnaast biedt Trane nu ook koelmachines (en weldra warmtepompen) met semi-hermetische invertergestuurde compressoren en het natuurlijke koudemiddel propaan, ofwel R290, met een GWP van 0,02 (IPCC AR6).

 

Trane Aries N chillers met energiezuinig R290

Deze nieuwe luchtgekoelde koelmachines halen een hoog rendement, ook bij deellast. Er zijn vier modellen (075, 100, 110 en 150) met een koelvermogen van 175 tot 335 kW. Alle vier zijn ze er in een HE- en een extra stille SHE-uitvoering. Die laatste is zo’n 5 dB(A) stiller.

Trane Aries N

Trane Aries N koelmachines zijn standaard geschikt voor buitentemperaturen tot -10 °C en zorgen voor uitgaande watertemperaturen van +20 °C tot 0 °C.

Voor bredere toepasbaarheid biedt Trane optionele pakketten voor:

  • omgevingstemperatuur tot -20 °C,
  • uittrede watertemperatuur tot -10 °C met gebruik van antivriesmengsel (alleen bij HE-uitvoering).

 

Warmteterugwinning optie bij Aries N

Trane Aries N propaan chillers zijn inzetbaar voor koeling van (overheids)gebouwen en voor koelopslag en industriële proceskoeling. Bijvoorbeeld in de farmaceutische industrie, de voedings- en drankenindustrie en hightech-productiefaciliteiten.

Deze duurzame koelmachines zijn voordelig over de hele levensduur, dankzij onder meer een ontwerp met twee circuits, invertergestuurde compressoren, EC-ventilatoren, elektronische expansieventielen en snelle toegang bij onderhoud.

Extra energiebesparing door gedeeltelijke warmteterugwinning uit het koelcircuit is in veel gevallen een optie.

 

Veilig koelen met natuurlijk propaan

Propaan is niet giftig. Maar dat propaan brandbaar is, was ooit een reden voor de ontwikkeling van niet-brandbare chemische koudemiddelen. Aangezien steeds meer koudemiddelen wegens de ozonlaag en het klimaat in de ban worden gedaan, maakt propaan een comeback bij kleinere installaties.

Propaan (veiligheidsklasse A3) heeft een hoge ontvlambaarheid en is zwaarder dan lucht, dus het vervliegt niet makkelijk zoals aardgas. Ter vergelijking: koudemiddelen R454B en R1234ze hebben een lage ontvlambaarheid (veiligheidsklasse A2L).

De Trane Aries N gebruikt weinig koudemiddel per kilowatt koelcapaciteit. De unit heeft twee circuits en bevat per circuit slechts 4 à 8 kg propaan. Om de veiligheid te waarborgen is de Trane Aries N bovendien uitgerust met lekdetectie en ATEX-gecertificeerde ventilatoren.

 

Trane Aries N op YouTube

https://www.youtube.com/watch?v=A6Vt0a1kN6Q

Laatste nieuws

10 april 2024

Trane RTSF, RTWF en RTWD nu ook met niet ontvlambaar R515B

Koudemiddelen met een laag of te verwaarlozen GWP zijn veelal min of meer brandbaar. De meeste zitten in veiligheidsklasse A2L (lage ontvlambaarheid) of A3 (hogere ontvlambaarheid). Maar voor gevallen waarin...

Lees meer

19 februari 2024

Upgrade regeltechniek verbetert proceskoeling van Nederlandse producent

Uitdaging Op het terrein van een fabrikant in Nederland krijgen de diverse productiehallen proceskoeling vanuit twee koelcentrales. In elke koelcentrale stuurt een Trane Chiller Plant Manager de koeltorens en koelmachines...

Lees meer

4 december 2023

Trane CXAX warmtepompen in circulair en energieneutraal houten kantoor op palen

Op het eerste circulaire bedrijventerrein van Nederland wordt het energieneutrale kantoor van Persy Control Services (PCS) begin 2024 in gebruik genomen. Directeur Paul Persy: “We zochten naar kwalitatieve producten met...

Lees meer