14 februari 2024

Trane koelt nu ook met propaan

In januari 2024 stemde het Europees Parlement in met het versneld uitfaseren van koudemiddelen met een hoge GWP-waarde. De focus ligt nu nóg sterker op koudemiddelen met een laag aardopwarmingspotentieel.

Wilt u meer weten over de consequenties hiervan, neem dan contact op met uw Trane Sales Engineer. Trane biedt een breed scala aan lage GWP-oplossingen, onlangs uitgebreid met de Trane Aries N koelmachine met het natuurlijke koudemiddel propaan.

 

Betrouwbare proces- en HVAC-koeling met R290

Natuurlijke koudemiddelen zijn aan een opmars bezig. Het natuurlijke koudemiddel propaan (R290) heeft een GWP van bijna nul en tast de ozonlaag niet aan.

Trane gebruikt dit uiterst duurzame koudemiddel in de nieuwe Trane Aries N luchtgekoelde koelmachines voor proceskoeling en HVAC-koeling. Later dit jaar volgen ook Trane Aries warmtepompen met propaan als koudemiddel.

 

Klimaatvriendelijke keuzemogelijkheden

Trane combineert de laagste GWP koudemiddelen in de branche met bewezen prestaties op het gebied van koelen en verwarmen bij een minimaal energieverbruik:

  • Het volledige assortiment Trane schroef- en hogesnelheidscentrifugaalunits is beschikbaar met koudemiddelen met een laag of te verwaarlozen GWP, zoals R1234ze.
  • In alle koelmachines, warmtepompen, multi-pipe units en rooftops met scrollcompressoren gebruikt Trane het lage GWP koudemiddel R454B.
  • Daarnaast biedt Trane nu ook koelmachines (en weldra warmtepompen) met semi-hermetische invertergestuurde compressoren en het natuurlijke koudemiddel propaan, ofwel R290, met een GWP van 0,02 (IPCC AR6).

 

Trane Aries N chillers met energiezuinig R290

Deze nieuwe luchtgekoelde koelmachines halen een hoog rendement, ook bij deellast. Er zijn vier modellen (075, 100, 110 en 150) met een koelvermogen van 175 tot 335 kW. Alle vier zijn ze er in een HE- en een extra stille SHE-uitvoering. Die laatste is zo’n 5 dB(A) stiller.

Trane Aries N

Trane Aries N koelmachines zijn standaard geschikt voor buitentemperaturen tot -10 °C en zorgen voor uitgaande watertemperaturen van +20 °C tot 0 °C.

Voor bredere toepasbaarheid biedt Trane optionele pakketten voor:

  • omgevingstemperatuur tot -20 °C,
  • uittrede watertemperatuur tot -10 °C met gebruik van antivriesmengsel (alleen bij HE-uitvoering).

 

Warmteterugwinning optie bij Aries N

Trane Aries N propaan chillers zijn inzetbaar voor koeling van (overheids)gebouwen en voor koelopslag en industriële proceskoeling. Bijvoorbeeld in de farmaceutische industrie, de voedings- en drankenindustrie en hightech-productiefaciliteiten.

Deze duurzame koelmachines zijn voordelig over de hele levensduur, dankzij onder meer een ontwerp met twee circuits, invertergestuurde compressoren, EC-ventilatoren, elektronische expansieventielen en snelle toegang bij onderhoud.

Extra energiebesparing door gedeeltelijke warmteterugwinning uit het koelcircuit is in veel gevallen een optie.

 

Veilig koelen met natuurlijk propaan

Propaan is niet giftig. Maar dat propaan brandbaar is, was ooit een reden voor de ontwikkeling van niet-brandbare chemische koudemiddelen. Aangezien steeds meer koudemiddelen wegens de ozonlaag en het klimaat in de ban worden gedaan, maakt propaan een comeback bij kleinere installaties.

Propaan (veiligheidsklasse A3) heeft een hoge ontvlambaarheid en is zwaarder dan lucht, dus het vervliegt niet makkelijk zoals aardgas. Ter vergelijking: koudemiddelen R454B en R1234ze hebben een lage ontvlambaarheid (veiligheidsklasse A2L).

De Trane Aries N gebruikt weinig koudemiddel per kilowatt koelcapaciteit. De unit heeft twee circuits en bevat per circuit slechts 4 à 8 kg propaan. Om de veiligheid te waarborgen is de Trane Aries N bovendien uitgerust met lekdetectie en ATEX-gecertificeerde ventilatoren.

 

Trane Aries N op YouTube

https://www.youtube.com/watch?v=A6Vt0a1kN6Q

Laatste nieuws

14 juni 2024

Organon naar klimaatneutraal in 2035 met Trane warmtepompen

Uitdaging Organon is een wereldwijd gezondheidszorgbedrijf dat zich richt op de verbetering van de gezondheid van vrouwen. Het bedrijf heeft zo’n 10.000 medewerkers en vestigingen in meer dan zestig landen....

Lees meer

5 juni 2024

Financial Times noemt Trane een van Europa’s klimaatleiders 2024

Europa is het snelst opwarmende continent en zowel in Nederland als wereldwijd was 2023 het warmste jaar ooit gemeten. Daarom is het niet onbelangrijk om te weten welke bedrijven in...

Lees meer

17 april 2024

Beatrix ziekenhuis verduurzaamt dankzij unieke oplossing met CXWF warmtepompen en WKO

Het Beatrix ziekenhuis in Gorinchem, onderdeel van de Rivas Zorggroep, stond voor een moeilijke opgave bij de verduurzaming van de klimaatinstallaties. De veertig jaar oude (!) Trane koelmachines en een...

Lees meer