31 mei 2023

Trane GVAF maglev koelmachines koelen Bright Offices duurzaam én stil

Het kantorencomplex Bright Offices ligt naast station Sloterdijk in Amsterdam. Twee van de gebouwen kregen onlangs nieuwe luchtgekoelde koelmachines. Op het grootste gebouw kwamen twee Trane GVAF 245’s met contactloze en dus volkomen stille centrifugaalcompressoren met magnetic bearing. En koudemiddel R1234ze, met een GWP van bijna nul. Martin Kievit, hoofd Kortlopende Projecten bij Kuijpers: “Die GVAF’s worden positief ervaren, mooi geruisloos.”

 

Toekomstbestendig met GWP van bijna nul

Naast de twee Trane GVAF’s op een 90 meter hoog gebouw (vermogen 800 kW), installeerde Kuijpers ook twee Trane RTAF’s op een 50 meter hoog gebouw (vermogen 400 kW). Om precies te zijn twee RTAF 130 HSS koelmachines met schroefcompressoren in de extra stille XLN-versie. “Dat komt het gebouw en de omgeving zeer ten goede,” oordeelt Martin Kievit. Alle vier Trane koelmachines gebruiken het nieuwe koudemiddel R1234ze, met een verwaarloosbaar GWP.

GVAF wordt op het pand gehesen

Bij de keuze van de koelmachines werd natuurlijk gekeken naar vermogen, beschikbare ruimte en geluid. Maar vooral ook naar een duurzame en toekomstbestendige oplossing.

“De komende vijftien jaar moeten die machines draaien. En de wetgeving verandert, dus we moeten vooruitkijken in zoverre we kunnen. Dat betekent zorgen dat we de laatste technieken toepassen. Duurzame koudemiddelen bijvoorbeeld,” legt Martin Kievit uit. “Bovendien kon Trane de machines vrij snel leveren.”

 

Logistieke uitdaging in Amsterdam naast het spoor

Het project is in twee fasen uitgevoerd.

De eerste fase, het op een 90 meter hoog dak hijsen van de Trane GVAF’s, was gepland in een weekend. De benodigde 650 tons kraan had acht tot tien uur bouwtijd en dito afbouwtijd. Om de kraan te kunnen plaatsen moest een kruising, de toegangsweg naar allerlei kantoorpanden, worden afgesloten. Vrijdagnacht werd de kraan opgebouwd en een andere ploeg deed op zaterdag het hijswerk en het afbouwwerk.

Trane GVAF 245

“We hadden zondag als uitloopdag, maar dat bleek niet nodig want de weergoden werkten met ons mee,” kijkt Martin Kievit van Kuijpers terug. “Als het te hard waait mag je niet hijsen. We moesten op woensdag beslissen of het vrijdag door zou gaan. Dan praat je over flinke kosten en risico’s.”

De tweede fase betrof het hijsen van de twee Trane RTAF’s op een lager gebouw vlak naast het spoor. “Bij het spoor mag je niet zomaar hijsen. Daar gelden allemaal regels. Dat was de reden dat het ’s nachts moest. Die kraan kon er net tussen en draaide zelfs deels onder het spoor door!”

Project Bright Offices

Trane Sintesis luchtgekoelde koelmachines in actie

Na de levitatie per kraan van de maglev GVAF’s en het hijsen van de RTAF’s, konden de nieuwe luchtgekoelde koelmachines worden aangesloten.

“Vergeleken bij de logistiek van dit project, was dat natuurlijk kinderspel voor ons. Al is het vakwerk. De machines zijn allemaal dikwandig gelast aangesloten. We controleerden daarnaast de waterstroom en deden de meet- en regeltechnische aanpassingen voor de gebouwgebonden installaties,” schetst Martin Kievit.

Op de dag van inbedrijfstelling waren alle partijen aanwezig. Het inschakelen deed Kuijpers in samenspraak met Trane. Vervolgens werd alles meteen getest.

Hoe werd de samenwerking met Trane ervaren? Martin Kievit van Kuijpers: “We kijken nooit alleen naar de prijs en de kwaliteit van de machine, maar ook naar hoe wij geholpen worden bij bedrijven. Hoe is de service, krijgen we een stukje nazorg? Bij dit project zijn we goed geholpen door de mensen van Trane!”

 

Meer informatie

Productpagina Sintesis eXcellent GVAF luchtgekoelde koelmachine met maglev compressor

Productpagina Sintesis Prime RTAF luchtgekoelde koelmachine met schroefcompressor

Laatste nieuws

17 april 2024

Beatrix ziekenhuis verduurzaamt dankzij unieke oplossing met CXWF warmtepompen en WKO

Uitdaging Het Beatrix ziekenhuis in Gorinchem, onderdeel van de Rivas Zorggroep, stond voor een moeilijke opgave bij de verduurzaming van de klimaatinstallaties. De veertig jaar oude (!) Trane koelmachines en...

Lees meer

10 april 2024

Trane RTSF, RTWF en RTWD nu ook met niet ontvlambaar R515B

Koudemiddelen met een laag of te verwaarlozen GWP zijn veelal min of meer brandbaar. De meeste zitten in veiligheidsklasse A2L (lage ontvlambaarheid) of A3 (hogere ontvlambaarheid). Maar voor gevallen waarin...

Lees meer

19 februari 2024

Upgrade regeltechniek verbetert proceskoeling van Nederlandse producent

Uitdaging Op het terrein van een fabrikant in Nederland krijgen de diverse productiehallen proceskoeling vanuit twee koelcentrales. In elke koelcentrale stuurt een Trane Chiller Plant Manager de koeltorens en koelmachines...

Lees meer