27 februari 2023

Trane chillers lang in de lucht bij Luchtverkeersleiding Nederland

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) zorgt al bijna honderd jaar voor veilige verkeersstromen in de lucht. Luchtverkeersleiders gebruiken verschillende systemen bij de afhandeling van het vliegverkeer. Koeling is essentieel om de systemen 24 uur per dag en 365 dagen per jaar goed te laten functioneren. Op Schiphol staan verschillende Trane koelmachines hun verkoelende werk te doen. En een aantal van die machines doen dat al meer dan een kwart eeuw!

 

Trane RTHA koelmachines koelen al meer dan 27 jaar

In 1995, toen Trane Netherlands nog Trane Airconditioning heette (met slogans als ‘GeTranede service’), installeerde het bedrijf bij LVNL Schiphol twee zogenoemde ‘RTHA 380’ koelmachines. En die doen het allebei na ruim 27 jaar nog best.

Destijds was de RTHA een nieuw en baanbrekend Trane concept.
Na vijftien jaar onderzoek, ontwikkelen en testen kwam Trane met een volledig nieuw ontwerp schroefcompressoren voor toepassing op het gebied van vloeistofkoeling — wat nu ‘watergekoelde koelmachine’ heet, werd in die tijd ‘vloeistofkoelmachine’ genoemd. De RTHA was de eerste koelmachine die werd ontworpen rond deze grote capaciteit semi-hermetische schroefcompressor.

Uit de brochure van destijds: “Eveneens nieuw is de toepassing van het koelmiddel R134a met een ozonafbrekend vermogen van nul.”

Trane RTHA bij LVNL op Schiphol

“Eigenlijk nooit problemen met deze machines”

Het periodiek onderhoud aan de twee Trane RTHA 380’s gebeurt onder auspiciën van installatiebedrijf Kuijpers door Trane Service Engineers. Dat is twee keer per jaar en verder zijn er eigenlijk nooit problemen met deze machines. In 2020 kwamen ze nog glansrijk door de wettelijk verplichte WBDA-keuring.

Gezien de toenemende behoefte aan koeling bij LVNL op Schiphol, is in 2014 een extra Trane koelmachine bijgeplaatst. Omdat de nieuwste koelmachine per definitie het energiezuinigst is, wordt deze sindsdien het eerst ingezet. De andere twee springen bij wanneer dit nodig is.

Elk van de twee Trane RTHA chillers zit inmiddels al ruim boven de 100.000 draaiuren!

 

Nieuwe koelmachine bij LVNL weer Trane

Dit jaar (2023) is het laatste jaar dat de Trane RTHA koelmachines uit 1995 hun verkoelende arbeid doen. LVNL neemt later dit jaar afscheid van deze apparatuur en verwelkomt dan één nieuwe koelmachine.

Gezien de uitstekende ervaringen van de laatste decennia is dit weer een Trane, om precies te zijn een Trane RTWD 250 watergekoelde koelmachine met een droge koeler en regelunits.

Ook de Trane RTWD is bewezen betrouwbaar en klaar voor jarenlang feilloos functioneren. Ter illustratie: de RTWD gebruikt een systeemdifferentieel in plaats van een pomp om olie te verplaatsen, zodat er geen extra bewegende onderdelen zijn die kunnen slijten of defect raken.

 

Meer informatie

RTWD watergekoelde koelmachine

Laatste nieuws

14 juni 2024

Organon naar klimaatneutraal in 2035 met Trane warmtepompen

Uitdaging Organon is een wereldwijd gezondheidszorgbedrijf dat zich richt op de verbetering van de gezondheid van vrouwen. Het bedrijf heeft zo’n 10.000 medewerkers en vestigingen in meer dan zestig landen....

Lees meer

5 juni 2024

Financial Times noemt Trane een van Europa’s klimaatleiders 2024

Europa is het snelst opwarmende continent en zowel in Nederland als wereldwijd was 2023 het warmste jaar ooit gemeten. Daarom is het niet onbelangrijk om te weten welke bedrijven in...

Lees meer

17 april 2024

Beatrix ziekenhuis verduurzaamt dankzij unieke oplossing met CXWF warmtepompen en WKO

Het Beatrix ziekenhuis in Gorinchem, onderdeel van de Rivas Zorggroep, stond voor een moeilijke opgave bij de verduurzaming van de klimaatinstallaties. De veertig jaar oude (!) Trane koelmachines en een...

Lees meer