26 juni 2019

Spaarne Gasthuis stapt over op Trane koelmachines

Comfort- en apparaatkoeling voor ziekenhuizen

Op grond van goede ervaringen bij het OLVG in Amsterdam, koos het technisch beheer van het Spaarne Gasthuis locatie Haarlem-Zuid voor huur en koop van Trane koelmachines: “Ze hebben een goed product, het sterke servicenetwerk is een belangrijke overweging en ook qua prijs kwam Trane als gunstigste uit de bus.”

Het Spaarne Gasthuis is een modern ziekenhuis met locaties in Hoofddorp, Haarlem-Noord en Haarlem-Zuid. Sinds een half jaar is Ron Godschalk als Technisch Beheerder Werktuigbouwkunde bij het Spaarne Gasthuis mede verantwoordelijk voor een betrouwbaar functionerende koeling. Het gaat daarbij met name om comfortkoeling voor het beddenhuis maar ook deels om apparaatkoeling voor bijvoorbeeld de CT-scanner.

“Ziekenhuizen hebben altijd koeling nodig, ook bij -20 °C, vanwege de apparaatkoeling,” vertelt Ron Godschalk. “Toch is de winter natuurlijk altijd de handigste periode voor onderhoud en vervanging van koeling. Maar op de locatie Haarlem-Zuid konden we daar niet op wachten. Toen ik eerder dit jaar werd ingeschakeld stonden daar twee hele grote koelmachines van elk 1000 kW die problemen hadden met technisch onderhoud. We hebben een conditiemeting laten doen en de ene machine bleek niet meer te repareren. De andere had dringend groot onderhoud nodig.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Besloten werd om de defecte koelmachine direct te vervangen door een huurunit. De andere bestaande koelmachine zou na een onderhoudsbeurt de zomer nog moeten kunnen uitdienen. Vervolgens was het de bedoeling om twee nieuwe koelmachines aan te schaffen. Aan de inkoopafdeling en Ron Godschalk de taak om de gunstigste huur- en koopoplossing te selecteren. In beide gevallen koos Haarlem-Zuid uiteindelijk voor Trane.

Het Spaarne Gasthuis had dit jaar al een Trane koelmachine gehuurd op de locatie Hoofddorp. Deze nam de koeling over tijdens gepland groot onderhoud aan de koeltorens. Trane Rental Services zorgde voor de plaatsing en aansluiting van een Trane RTAD 180, compleet met een losse transportpomp, een aggregaat en een brandstoftank.

Maar de keuze voor Trane op de locatie Haarlem-Zuid had niet alleen te maken met het voorspoedige verloop in Hoofddorp. Ron Godschalk: “In het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam-Oost heb ik in samenwerking met de firma Hamer veel koopmachines van Trane geplaatst. Ik heb goede ervaringen met Trane als fabrikant, het is een goed product. Bij het OLVG heb ik met name voor Trane gekozen vanwege de goede service en het sterke servicenetwerk dat ze hebben. Het is voor een ziekenhuis natuurlijk essentieel dat de onderhoudsafdeling van een fabrikant goed op de rit staat. Betrouwbaarheid en ontzorging zijn in deze sector extra belangrijk. Het geluid van het apparaat was bij het OLVG overigens ook een factor, want je zit midden in een stad met allemaal bewoners eromheen.”

Voor het ziekenhuis in Haarlem-Zuid ging het allereerst om een huurmachine. “Het serviceniveau en de productkwaliteit van Trane waren belangrijke overwegingen bij de keuze, maar ook de prijs! We hebben meerdere offertes aangevraagd en Trane Rental Services kwam als de meest gunstige uit de bus. Bovendien biedt Trane huur én koop, dus dat konden we in het concept meenemen.”

Aanvankelijk zou één huurmachine geplaatst worden, maar dat bleek niet te kunnen zonder de elektrische installatie tijdelijk om te bouwen. “De bestaande situatie had een gesplitste voeding met twee voedingskabels. Trane heeft daar goed op ingespeeld door twee kleinere units te leveren. Twee Trane RTAD 180’s, hetzelfde type als we in Hoofddorp huurden.”

In juni zijn deze twee kleine huurkoelmachines weggehaald en is er een nieuwe Trane RTAF230 van 800 kW voor in de plaats gekomen. “Zo hadden we nog voor de hitte een nieuwe, energiezuinige koelmachine,” benadrukt Ron Godschalk. “In de zomer hebben we dan een bestaande machine en de nieuwe van Trane. De oude koelmachine wordt in oktober ook vervangen door een nieuwe, nóg een RTAF van 800 kW. Dus dan hebben we er twee en is het verhaal compleet.”

Om precies te zijn gaat het voor het Spaarne Gasthuis locatie Haarlem-Zuid om twee Trane Sintesis Prime RTAF230 SE XLN luchtgekoelde koelmachines, waarbij SE staat voor het hoge rendementsniveau en XLN voor het akoestische pakket. Het  koudemiddel is R1234ze. Dit is veilig voor de ozonlaag, is niet giftig en heeft een klimaatvriendelijk GWP < 1.

Laatste nieuws

17 april 2024

Beatrix ziekenhuis verduurzaamt dankzij unieke oplossing met CXWF warmtepompen en WKO

Uitdaging Het Beatrix ziekenhuis in Gorinchem, onderdeel van de Rivas Zorggroep, stond voor een moeilijke opgave bij de verduurzaming van de klimaatinstallaties. De veertig jaar oude (!) Trane koelmachines en...

Lees meer

10 april 2024

Trane RTSF, RTWF en RTWD nu ook met niet ontvlambaar R515B

Koudemiddelen met een laag of te verwaarlozen GWP zijn veelal min of meer brandbaar. De meeste zitten in veiligheidsklasse A2L (lage ontvlambaarheid) of A3 (hogere ontvlambaarheid). Maar voor gevallen waarin...

Lees meer

19 februari 2024

Upgrade regeltechniek verbetert proceskoeling van Nederlandse producent

Uitdaging Op het terrein van een fabrikant in Nederland krijgen de diverse productiehallen proceskoeling vanuit twee koelcentrales. In elke koelcentrale stuurt een Trane Chiller Plant Manager de koeltorens en koelmachines...

Lees meer