14 juni 2024

Organon naar klimaatneutraal in 2035 met Trane warmtepompen

Uitdaging

Organon is een wereldwijd gezondheidszorgbedrijf dat zich richt op de verbetering van de gezondheid van vrouwen. Het bedrijf heeft zo’n 10.000 medewerkers en vestigingen in meer dan zestig landen. Organon producten worden gedistribueerd in meer dan 140 landen.

De productiefaciliteit in Oss (Nederland) is de grootste van de zes wereldwijd en de enige waar Organon anticonceptiemiddelen produceert, onder meer langwerkende anticonceptie voor bijvoorbeeld vrouwen die in afgelegen gebieden wonen. Er werken ruim 1200 mensen.

Organon heeft in Oss een groot aantal gebouwen op een omvangrijk bedrijventerrein. In al die gebouwen wil het bedrijf verduurzamen en van het gas af. Het streven is om in 2035 klimaatneutraal te zijn.

Organon werkt al heel lang met Trane samen op het gebied van koelmachines. Die samenwerking bevalt goed. Om die reden, en vanwege de energieprestaties van Trane warmtepompen, werkt Organon in het verduurzamingstraject ook samen met Trane.

—————————————————————————————————

Rimko Jansen, Project Engineer HVAC bij Organon: “We hebben al jaren goed contact met Trane. De service is goed, dat merkten we onlangs ook bij Trane Rental. Bovendien zijn Trane warmtepompen energetisch een van de beste op de markt.

—————————————————————————————————

Oplossing

Organon verduurzaamt stap voor stap door de plaatsing van warmtepompen in gebouwen en gebouwdelen. Het eerste project is in mei 2024 afgerond en voor het tweede project wordt de warmtepomp medio 2024 geleverd. Er zitten nog veel meer projecten in de pijplijn.

Het eerste project betreft een van de zeven gebouwdelen van een gebouwencomplex met productiefaciliteiten. Het complex als geheel wordt nu nog verwarmd met vier cv-ketels van in totaal 8000 kW in een centraal ketelhuis. Voor de koeling staan er een stuk of vijftien grote Trane RTUD koelmachines.

Het plan is om in de diverse gebouwdelen, dus decentraal,  warmtepompen te plaatsen. Deze warmtepompen moeten de huidige cv-ketels gaan vervangen.

In één gebouwdeel zijn in het voorjaar van 2024 twee Trane City RTSF 070 water/water-warmtepompen geplaatst. Het gaat om een productielocatie en de warmtepompen worden gebruikt voor het koelen van de perslucht voor het productieproces. De RTSF’s koelen en verwarmen het hele jaar door. Ook in de zomer is verwarming nodig voor de ontvochtiging, want de productie heeft een lage RV-eis (relatieve vochtigheid).

Trane City RTSF

Daarnaast leveren de RTSF’s warmte voor het cv-net, wat de betrouwbaarheid van de warmtelevering vergroot aangezien niet alles meer afhangt van de huidige cv-ketels.

—————————————————————————————————

Project Engineer Rimko Jansen van Organon: “We hadden gekoelde perslucht nodig voor productie. Normaal gesproken zetten we daar koelmachines neer. Samen met Trane hebben we onderzocht wat de meest duurzame oplossing zou zijn. Zo kwamen we uit op de RTSF water/water-warmtepompen. Die koelen én verwarmen 24/7. Dus dat levert ons een behoorlijke energiebesparing op.

—————————————————————————————————

Het tweede project betrof een kantoorgebouw elders op het bedrijventerrein. De bestaande warmte-koudeopslag (WKO) moest gerenoveerd worden. Maar de winter van 2023-2024 kwam eraan, dus er was een andere warmtebron nodig.

Organon koos in overleg met Trane voor de huur van een warmtepomp. Trane Rental leverde snel een Trane CXAF 100 lucht/water-warmtepomp, die de hele winter heeft staan draaien.

Deze tijdelijke oplossing fungeerde meteen als testcase. Het toonde aan dat de warmtepomp, met lage temperaturen van zo’n 25 °C, de luchtbehandelingskasten prima kon voorzien van warmte.

De test was zo’n succes dat Organon een bestelling deed voor eenzelfde warmtepomp, maar dan twee maten groter: de Trane CXAF 130. Die wordt medio 2024 geleverd.

Deze warmtepomp is primair bedoeld voor verwarming in het tussenseizoen. De WKO zorgt ’s zomers voor de comfortkoeling. Maar als er een storing zou zijn aan de WKO-installatie kan de warmtepomp de koeling overnemen.

—————————————————————————————————

Rimko Jansen van Organon: “We hadden eigenlijk warmte nodig, dus we hadden ook een ketel kunnen huren. Maar we wilden met een praktijktest aantonen dat we naar een warmtepomp konden gaan. Met de gehuurde Trane warmtepomp hebben we aangetoond dat het daadwerkelijk kan. Dus dat we het kantoorgebouw in de winter kunnen verwarmen met een lucht/water-warmtepomp. Hierdoor kregen we vervolgens ook groen licht om een CXAF direct te bestellen!”

—————————————————————————————————

Resultaten

Voor het productiegebouw is berekend dat de plaatsing van de twee RTSF water/water-warmtepompen ongeveer 4000 GJ per jaar bespaart. Volgens de berekeningen voor het kantoorgebouw gaat de Trane CXAF 130 lucht/water-warmtepomp ongeveer 3680 GJ per jaar aan energie besparen.

—————————————————————————————————

Rimko Jansen, Project Engineer HVAC bij Organon: “Met de drie nieuwe Trane warmtepompen besparen we tegen de 7700 gigajoule per jaar. Dat is het equivalent van bijna 243.000 kuub gas per jaar. En dat zijn pas de eerste stappen van ons verduurzamingstraject!”

—————————————————————————————————

Organon is bezig met een routeplan om stap voor stap van het gas af te gaan. Natuurlijk zijn naast warmtepompen vele aanpassingen nodig, waaronder het geschikt maken van luchtbehandelingskasten voor lagetemperatuurverwarming.

Er moeten de komende jaren nog veel warmtepompen worden geplaatst in gebouwen en gebouwdelen. Elk gebouw heeft een op de behoeften afgestemde warmtepomp nodig. Trane en Organon hebben regulier overleg over de lopende projecten en de vele mogelijkheden.

—————————————————————————————————

Rimko Jansen van Organon: “Per gebouw kijken we samen met onder meer Trane wat er nodig is in die specifieke situatie. Voor de productie, voor het comfort, welke temperaturen, etc. Het is elke keer een hele zoektocht.”

—————————————————————————————————

Project hoogtepunt

Locatie: Nederland

Markttoepassing: Gezondheidszorg (farmaceutisch bedrijf)

Behoefte van de klant: verwarming en koeling voor zowel productieproces als kantoren

Geïnstalleerde producten:

– Twee Trane City RTSF 070 water/water-warmtepompen voor productiegebouw

– Trane Sintesis Advantage CXAF 130 lucht/water-warmtepomp voor kantoorgebouw, in combinatie met WKO

 

Aanbevolen producten

Naam van het product: Sintesis Advantage

CXAF lucht/water-warmtepomp

In één oogopslag:

  • Duurzaam en betrouwbaar koelen en verwarmen, het hele jaar door
  • Hernieuwbare technologie op basis van lucht
  • Hoog rendement bij vollast en deellast dankzij scrollcompressortechnologie met variabel volume en ventilatoren met variabel toerental

Product pagina

Laatste nieuws

5 juni 2024

Financial Times noemt Trane een van Europa’s klimaatleiders 2024

Europa is het snelst opwarmende continent en zowel in Nederland als wereldwijd was 2023 het warmste jaar ooit gemeten. Daarom is het niet onbelangrijk om te weten welke bedrijven in...

Lees meer

17 april 2024

Beatrix ziekenhuis verduurzaamt dankzij unieke oplossing met CXWF warmtepompen en WKO

Het Beatrix ziekenhuis in Gorinchem, onderdeel van de Rivas Zorggroep, stond voor een moeilijke opgave bij de verduurzaming van de klimaatinstallaties. De veertig jaar oude (!) Trane koelmachines en een...

Lees meer

10 april 2024

Trane RTSF, RTWF en RTWD nu ook met niet ontvlambaar R515B

Koudemiddelen met een laag of te verwaarlozen GWP zijn veelal min of meer brandbaar. De meeste zitten in veiligheidsklasse A2L (lage ontvlambaarheid) of A3 (hogere ontvlambaarheid). Maar voor gevallen waarin...

Lees meer