26 juni 2019

Nieuwe XStream RTHF XSE koelmachine met X-factor

Koeling met schroefcompressor tot 3,6 MW

Naast de XStream RTHF XE met extra hoog rendement en HSE met hoog seizoensrendement is er nu de nieuwe Trane XStream RTHF XSE met extra hoog seizoensrendement met een vermogen van maar liefst 3 MW tot 3,6 MW. Al is het vermelden van de SEER alleen vereist tot 2 MW, ook bij grote vermogens draait een koelmachine in deellast.

 

 

 

 

 

 

XXL kostenvoordeel

Het kostenvoordeel van de RTHF XSE is gigantisch. De RTHF XSE is uitgevoerd met de al jaren bewezen betrouwbare schroefcompressortechnologie van Trane. Concurrerende producten in dit vermogen zijn uitgevoerd met dure centrifugaalcompressoren met alle uitdagingen die de centrifugaalcompressor met zich meebrengt, zoals ‘surge’, lage temperaturen, deellast en niet te vergeten de hoge onderhoudskosten van een centrifugaalcompressor. Daarnaast zijn de centrifugaalunits vaak veel groter en zwaarder en dus duurder in aanschaf en minder milieuvriendelijk qua materiaalgebruik.

Ook de prestaties van de RTHF XSE maken deze koelmachine op afstand de winnaar met een SEER, Seasonal Energy Efficiency Ratio, tot 10,1 en een stabiele IPLV, Integrated Part Load Value, tot 10,24.

De XStream RTHF XSE is eveneens inzetbaar voor comfortkoeling. Het koudemiddel is R134a.

 

De nieuwe koelmachinefavoriet

In de vermogensrange van 3 MW tot 3,6 MW was men tot op heden aangewezen op grote centrifugaalkoelmachines waarbij diverse ‘trucjes’ moesten worden uitgehaald om de beloofde rendementen te halen op deellast. Een alternatief was een koelmachine met magnetische lagercompressor (olievrije centrifugaalcompressor, de MagLev), maar om het gevraagde vermogen te behalen waren vele MagLev compressoren nodig. Heel veel compressoren komt de betrouwbaarheid niet ten goede, net zomin als de onderhoudskosten. De SEER van een MagLev koelmachine is gemiddeld veel lager dan die van de Trane XStream RTHF XSE.

Vanaf nu zullen opdrachtgevers de Trane XStream RTHF XSE aanwijzen als favoriet door de vele voordelen die deze koelmachine heeft. Voor wie al ver was in een keuzeproces en weinig tijd heeft om van favoriet te veranderen: de Trane XStream RTHF XSE is nú leverbaar en de levertijd is verbazend kort, de standaard levertijd van deze unit is maar zes weken.

 

De Trane XStream lijn in het kort

De Trane XStream is een uiterst betrouwbare watergekoelde koelmachine annex water/water-warmtepomp die is ontwikkeld om ook bij deellast een toonaangevend rendement te behalen zonder het milieu te belasten. Hij is er in drie varianten met een breed scala aan keuzemogelijkheden voor maximale efficiency. De XStream RTWF en RTHF hebben schroefcompressoren. De XStream eXcellent GVWF heeft olievrije hoge snelheid centrifugaalcompressoren en een capaciteitsbereik tot 2,7 MW.

Veel XStream modellen werken op koudemiddelen met een lage GWP-waarde. Zo worden Trane XStream RTWF G’s met koudemiddel 1234ze gebruikt in de energieneutrale nieuwbouw van het RIVM/CBG, zie de nieuwsbrief van 15 mei 2019.

Laatste nieuws

19 februari 2024

Upgrade regeltechniek verbetert proceskoeling van Nederlandse producent

Uitdaging Op het terrein van een fabrikant in Nederland krijgen de diverse productiehallen proceskoeling vanuit twee koelcentrales. In elke koelcentrale stuurt een Trane Chiller Plant Manager de koeltorens en koelmachines...

Lees meer

14 februari 2024

Trane koelt nu ook met propaan

In januari 2024 stemde het Europees Parlement in met het versneld uitfaseren van koudemiddelen met een hoge GWP-waarde. De focus ligt nu nóg sterker op koudemiddelen met een laag aardopwarmingspotentieel....

Lees meer

4 december 2023

Trane CXAX warmtepompen in circulair en energieneutraal houten kantoor op palen

Op het eerste circulaire bedrijventerrein van Nederland wordt het energieneutrale kantoor van Persy Control Services (PCS) begin 2024 in gebruik genomen. Directeur Paul Persy: “We zochten naar kwalitatieve producten met...

Lees meer