4 november 2020

Mensenmens Jos Hartmans met pensioen

“Ik werk al sinds 1974”

Begin november trekt Jos Hartmans met 66 jaar en vier maanden de deuren van Trane achter zich dicht om te gaan genieten van een welverdiend pensioen. Maar niet helemaal dicht: “Ik denk dat ze nog wel langskomen. Dat heb ik ook tegen Piet Haage gezegd. Als er nog wat is, dan kan hij een beroep op me doen. Wel uit het zicht, niet uit het hart!”

 

Commerciële deurenopener

Desgevraagd karakteriseert Jos Hartmans zichzelf als een mensenmens, een echte teamplayer en een commerciële deurenopener. “Als ik erop terugkijk heb ik een geweldige tijd gehad. Met mensen omgaan en relaties en vriendschappen bouwen… Die gezamenlijkheid is heel belangrijk. Ik ben een mens die houdt van persoonlijke contacten. Dat je zegt: ik kom even bij je langs. Zoals het nu gaat in het kader van de corona dat is niet echt mijn dingetje.”

Hoe word je een commerciële deurenopener? Hartmans: “Gewoon zorgen dat je overal contacten hebt. Vroeger zeiden de mensen in organisaties waar ik werkte weleens: hoe weet jij dat allemaal? Dan zeg ik: nou, dat is heel eenvoudig. Als jullie thuiszitten ben ik ’s avonds nog bezig. Bijvoorbeeld bij businessclubs.”

Eerste sollicitatie in 2013

Jos Hartmans werkt sinds 1974, heeft in zijn hele leven maar twee maanden zonder werk gezeten en pas in 2013 voor het eerst gesolliciteerd.

Na een carrière vol directeursfuncties ging hij in 2014 op zijn zestigste als accountmanager aan de slag bij Trane. Daarvóór werkte hij een jaar in dezelfde functie bij IBK Airconditioning.

“Een bevriende headhunter zei daarover: ik heb wel een functie als accountmanager maar dat is niks voor je. Ik zeg: waarom niet!”, vertelt Hartmans. “Toen heb ik gelijk de stap gemaakt. Je kunt wel kijken of je nog ergens anders directeur kunt worden, maar wil je tegen je zestigste nog zelf op de bok zitten?”

Na anderhalf jaar bij IBK maakte hij de overstap naar Trane. “Ik hield gewoon de toenmalige directeur staande en zei: wat ga je met je netwerk doen? Toen zat ik in no time bij Trane. Het is een mooie afsluiting geweest. Ik heb veel plezier gehad bij Trane. We hebben heel veel leuke projecten samen binnengehaald met het accountteam.”

 

Vliegtuigen vol

Hartmans kijkt graag terug op de reizen die hij organiseerde voor businessclubs en bedrijven. “Mijn rode draad in de carrière is dat ik altijd bezig geweest ben nieuwe dingen te promoten. Ik ben heel veel op reis geweest met klanten. Complete vliegtuigen vol! Fabrieksbezoeken zijn heel leerzaam en inspirerend. Vroeger kon je er deels een funreis van maken, maar in het kader van compliance is dat nu veel minder. Mijn grootste drijfveer is sowieso altijd geweest om kennis te delen. Wie niet kan delen, kan niet vermenigvuldigen.”

Vóór de lockdown, eind januari 2020, ging Jos Hartmans nog met een hele groep naar Frankrijk. Daar bezochten ze de Trane fabriek en laboratoria in Epinal, met de klimaatkamer van 5000 m3 voor simulaties.

Van start tot finish

Jos Hartmans studeerde economie en rechten aan de Erasmus Universiteit en volgde een breed scala aan cursussen, van marketing tot klimaattechniek.

In 1974 begon hij als inkoper bij AKZO Zout Chemie, gevolgd door de militaire dienst als Reserve Officier der Cavalerie. Daarna bekleedde hij managers- en directeursfuncties bij diverse bedrijven, van grondverzet en sloopwerken tot brandbeveiliging en klimaattechniek. In 2007 maakte hij, in goed overleg, de overstap van Bergschenhoek Luchtcomfort naar een beursgenoteerde Zweedse onderneming. Hartmans werd algemeen directeur voor de nieuw op te zetten Nederlandse vestiging. Daar werkte hij tot 2013.

 

Fabrikanten

“Van de brandbeveiliging ben ik in de installatietechniek terechtgekomen en ik ben er eigenlijk niet meer uitgekomen”, vertelt Hartmans. “Ik heb altijd voor de fabrikanten zelf gewerkt. Dat is ook het goeie van Trane. Dat het een fabriek is, dat er volledige ondersteuning is, dat alles wordt geregeld zoals het geregeld moet worden. Een van de dingen die ik ook altijd had is: als er problemen zijn, moet je ze oplossen. Relaties moeten je kunnen vertrouwen.”

 

Bitterballen

Hoe ziet het leven na de pensionering eruit? In Hartmans’ cv staat een indrukwekkende lijst nevenactiviteiten. Als hobby’s vermeldt hij: gezin, golfen en zeilen. In die volgorde. Hij vertelt dat veel mensen in de branche ook zijn vrouw Beb kennen van dingen die zij samen hebben georganiseerd. Zijn 28-jarige zoon Joris is architect.

“Ik heb denk ik genoeg te doen. Ik ben bijvoorbeeld al sinds mijn 37ste lid van de Rotary. We organiseren hier in Capelle aan den IJssel al 26 jaar een golftoernooi om gelden binnen te halen voor kerstpakketten die we dan rondbrengen.”

Vanwege corona is er geen afscheidsreceptie gepland voor Jos Hartmans. “Ook niet intern, want het kan gewoon niet. We missen de bitterballen om het zo maar te zeggen.”

Toespraken

Zonder afscheidsreceptie mist Jos Hartmans niet alleen de bitterballen en de persoonlijke ontmoetingen die hij zo belangrijk vindt, maar ook de woorden van zijn collega’s en relaties. Daarom hebben we een paar mensen gevraagd iets op papier te zetten.

Willy van Gennip, senior inkoper Unica Groep: “Ik heb Jos ervaren als een opgeruimd en vrolijk mens en afspraak is afspraak. Gepokt en gemazeld door vele jaren ervaring wist Jos wanneer hij gas moest geven en dan kon hij zich ook als een pitbull vastbijten in een deal!”

Erik van Oossanen, Portfolio Leader Applied Products, Trane Europe: “Zelf ken ik Jos al een hele tijd – lang voordat hij bij Trane kwam ging ik al met hem op stap. We zaten in dezelfde businessclubs. Ik kan me nog heel goed zijn eerste ervaringen bij Trane herinneren. Hij was dolblij in een organisatie te komen met de dynamiek en passie die bij hem past. Hij kan ook erg genieten van de samenkomsten zoals we die jaarlijks hebben in Europa. Op die momenten ervaar je de kracht en dynamiek van onze organisatie en dat vindt Jos geweldig! Persoonlijk vind ik Jos een fantastische vent. Hij wil graag zijn steentje bijdragen en geniet van zijn (werk)omgeving. Door en door eerlijk en oprecht, een Rotterdammer. Ik wens Jos een gezonde en heerlijk relaxte tijd toe!”

Leo de Ruijsscher, De Blaay-Van den Bogaard Raadgevende Ingenieurs BV, universitair docent Technische Universiteit Delft: “Jos is meer dan een zakelijke vriend. De vele jaren dat we elkaar kennen hebben zoveel anekdotes opgeleverd dat je er dikke boeken mee zou kunnen vullen. Ik volsta ermee dat onze relatie op zich al een levende legende is. Vanaf onze eerste kennismaking voelde het al vertrouwd. Maar dit gevoel werd sterker al naar gelang onze gezamenlijke reizen, ervaringen en gebeurtenissen toenamen. We raakten op elkaar ingespeeld, wat resulteerde in het feit dat we zonder het te weten dezelfde bril kochten, een blauw colbert droegen met bijpassende studentikoze stropdas en ons voortbewogen als The Blues Brothers.

In de metro van Parijs leerden we de mensen spontaan het Frère Jacques zingen en haalden we een saxofonist de metro in. Jos zette zijn commerciële eigenschappen in om met de pet rond te gaan en de overgelukkige speler stapte uit met meer dan een maandsalaris.

Jos heeft buiten zijn commercieel inzicht ook andere kwaliteiten. Hij kent iedereen en is altijd begaan met de mens naast zijn werk, dat heb ik zelf ook mogen ervaren in een moeilijke periode. Als lid van de Rotary is hij sterk maatschappelijk betrokken.”

Piet Haage, Managing Director Trane Netherlands B.V.: “Jos en ik hadden gelijk de klik als het gaat om de commerciële benadering van relaties en hoe deze verder uit te bouwen. Ik heb Jos leren kennen als een commerciële pitbull, in de positieve zin van het woord. Een project oppakken en niet meer loslaten. Duidelijke communicatie zowel intern als extern en het project scoren. We zullen Jos missen, maar gelukkig mogen we na zijn pensionering nog een beroep op hem doen als het nodig is…”

Laatste nieuws

17 april 2024

Beatrix ziekenhuis verduurzaamt dankzij unieke oplossing met CXWF warmtepompen en WKO

Uitdaging Het Beatrix ziekenhuis in Gorinchem, onderdeel van de Rivas Zorggroep, stond voor een moeilijke opgave bij de verduurzaming van de klimaatinstallaties. De veertig jaar oude (!) Trane koelmachines en...

Lees meer

10 april 2024

Trane RTSF, RTWF en RTWD nu ook met niet ontvlambaar R515B

Koudemiddelen met een laag of te verwaarlozen GWP zijn veelal min of meer brandbaar. De meeste zitten in veiligheidsklasse A2L (lage ontvlambaarheid) of A3 (hogere ontvlambaarheid). Maar voor gevallen waarin...

Lees meer

19 februari 2024

Upgrade regeltechniek verbetert proceskoeling van Nederlandse producent

Uitdaging Op het terrein van een fabrikant in Nederland krijgen de diverse productiehallen proceskoeling vanuit twee koelcentrales. In elke koelcentrale stuurt een Trane Chiller Plant Manager de koeltorens en koelmachines...

Lees meer