20 oktober 2022

Kantoorpand in De Meern van energielabel G naar A+++ met zonnepanelen en Trane CXAX warmtepomp

Met een omkeerbare Trane Conquest CXAX 060 lucht/water-warmtepomp, een upgrade van het luchtbehandelingssysteem en veel zonnepanelen bracht Gerard van Gent een kantoorpand van bijna 4000 m2 naar een indrukwekkende A+++. Maar dat is niet het eindpunt: “Het is boven verwachting wat die warmtepomp aankan. Met een groter buffervat hebben we waarschijnlijk voldoende capaciteit om óók de vloerverwarming mee te pakken. Dat wordt dan de volgende stap!”

 

Veel plezier van panden energiezuinig maken

Gerard van Gent is gepensioneerd en koopt panden op om die te verduurzamen. Meestal gaan ze van G naar A of nog beter. “Ik heb een fabriek gehad die verpakkingsmachines bouwde. Sinds de verkoop in 2009 doe ik allerlei andere dingen. Ik beleef veel plezier aan het optimaliseren van kantoorpanden, zodat ik tevreden huurders heb. Je wilt toch met je tijd meegaan en niet eindeloos met oude ketels op gas blijven stoken. En met goeie partners die jou back-up geven en enthousiast meedoen, is het ook gewoon een leuk proces.”

 

Stap voor stap verder verduurzamen

Is het pand in De Meern van het gas af? Gerard van Gent: “Ik heb het gas wel uitstaan. Het is nu half oktober en bij deze temperaturen kunnen we het gebouw comfortabel verwarmen met de warmtepomp via het luchtbehandelingssysteem. Als het veel kouder wordt, wordt er gas bijgestookt voor de radiatoren, want die zitten momenteel niet op de warmtepomp.”

Van Gent heeft ook nog vier groepen met vloerverwarming in het pand. Er wordt nu overwogen om die ook op de Trane CXAX aan te sluiten: “De huidige warmtepomp is nu een tijdje in gebruik en we monitoren hoeveel hij aankan. Dat blijkt boven verwachting. Bij een buitentemperatuur van 5 °C had hij nog een behoorlijke overcapaciteit voor de luchtbehandelingsinstallatie. Met een groter buffervat hebben we waarschijnlijk voldoende capaciteit om met de huidige CXAX ook de vloerverwarming mee te pakken. Dus het is een ongoing proces.”

Trane CXAX

Mocht de warmtepomp daarna nog capaciteit over hebben, dan komen de radiatoren in het vizier. Gerard van Gent: “Radiatoren zijn normaal natuurlijk voor 70 à 80 °C. Maar als je dat in combinatie met én vloerverwarming én luchtinblaas netjes regelt, kun je volstaan met lagere temperaturen.”

 

Truc voor extra duurzaam verwarmen en koelen

De met een akoestisch pakket uitgeruste Trane CXAX 060 lucht/water-warmtepomp staat in De Meern op het dak en haalt warmte uit de omgevingslucht. Het verwarmde water gaat naar de luchtbehandelingsinstallatie, waar buitenlucht en een deel van de lucht uit het gebouw doorheen geblazen wordt. De verwarmde lucht gaat door alle ruimtes van het gebouw. De CXAX is een omkeerbare warmtepomp, dus ‘s zomers zorgt hij ook voor koeling.

“We hebben een trucje uitgehaald om een extra hoge efficiency te krijgen,” legt Van Gent uit. “Vanwege de CO2 die we niet meer in het pand willen hebben, moet de luchtbehandelingsinstallatie ongeveer 50% van zijn lucht naar buiten gooien. Die afvoerlucht gebruiken we! Die komt precies uit bij de nieuwe warmtepomp. Dus de warmtepomp pakt de afgevoerde lucht en die is warm ten opzichte van de omgeving. En het aardige is: ’s zomers is hij juist koel ten opzichte van de omgeving.”

Trane CXAX geïnstalleerd

Pand steeds meer selfsupporting

Het is niet niks een groot pand van G naar A+++ brengen. Hoe pak je zoiets aan als iemand die zelf uit een andere branche komt?

Ik heb daarvoor een gerenommeerd adviesbedrijf ingeschakeld, Innax in Veenendaal. Zij hebben het pand voor mij geïnventariseerd en een schema gemaakt in welke stappen wij naar een A+, een A++ en inmiddels naar een A+++ status kunnen komen.” En in een vleugel van het pand zit een groot installatiebedrijf, Kropman. “Daar haal ik ook weleens wat kennis op.”

Wat is er allemaal aangepakt? Gerard van Gent: “Onder andere vloerverwarming, de upgrade van de luchtbehandelingsinstallatie, zonnepanelen, screens, frequentiegeregelde motoren, ledverlichting, en natuurlijk de warmtepomp. Daarnaast is er volledige leidingisolatie aangebracht om alle leidingen en pompen, voor zowel verwarming als koeling.”

Voordat de warmtepomp kwam, heeft Van Gent maar liefst 510 zonnepanelen laten leggen. “Die leveren dit jaar naar verwachting richting de 170.000 kWh op! En het zijn allemaal stapjes, niet alles tegelijk, maar het pand gaat steeds minder gas gebruiken en wordt steeds meer selfsupporting. Dat kan niet volledig, maar we doen het in ieder geval zo efficiënt mogelijk.”

 

Waarom een warmtepomp van Trane?

Gerard van Gent: “Ik heb natuurlijk toen ik dit project begon op de markt gezocht naar de mogelijkheden en de leveranciers. Toen ik bij Trane terechtkwam, kreeg ik van het begin af aan goeie feedback. Ik had allemaal technische vragen en die werden goed beantwoord. En ze gaven mij ook de mogelijkheid om onder andere bij hun op het dak te kijken naar zo’n machine. Dat gaf ook wel een klik.”

De prijs/kwaliteit-verhouding klopte eveneens. “Kijk, Trane is natuurlijk wel een wereldmerk, dus daar mag je wat van verwachten. En als je daar ook nog een fatsoenlijke prijs aan hangt en de samenwerking verloopt soepel, dan heb ik mijn keuze gemaakt.”

 

Meedenkende Trane Service Engineer

Ook bij de inbedrijfsstelling was Van Gent blij met zijn beslissing. “Ik dacht dat Trane de juiste keuze was en vanaf het moment dat de machine geïnstalleerd werd, is dat bewaarheid. Er was een hartstikke goeie monteur die met veel kennis, maar ook met hart en ziel, meedacht in de hele situatie. Je hebt mensen die kijken alleen naar de eigen machine ‘want daar kom ik voor’. Maar er zijn ook mensen die verder kijken dan hun neus lang is: wat speelt erachter, kan ik daarin meedenken? En dát heb ik ervaren bij de monteur van Trane. Wat ik ook op prijs stelde, is dat de projectleider van Trane aanwezig was bij de opstart. Dat vind ik heel belangrijk, dat mensen interesse tonen in hun eigen product en hun klanten.”

 

Op naar de A++++?

Er kan nog één plusje bij… “Ik heb destijds van Innax doorgekregen dat vier plusjes kan als het pand helemaal op een warmtepomp zit zonder gas. Maar het streven is niet alleen maar om zoveel mogelijk plusjes te halen. Het gaat er ook om een goeie modus te vinden tussen kosten en comfort. Want uiteindelijk betalen je huurders het comfort zelf via de servicekosten.”

Inmiddels gaat Gerard van Gent ook een Trane Conquest CXAX 017 warmtepomp installeren in een pand van 900 m2 in Den Bosch. “Ik had zoveel vertrouwen in het bedrijf dat ik er meteen maar twee heb besteld!”

 

Meer informatie

Webpagina:
Trane Conquest CXAX lucht/water-warmtepompen

Let op de subsidiemogelijkheden voor warmtepompen ≤ 70 kW. In 2022 was er op Trane Conquest CXAX warmtepompen met kleinere vermogens tot ruim € 12.000 subsidie mogelijk.

Laatste nieuws

17 april 2024

Beatrix ziekenhuis verduurzaamt dankzij unieke oplossing met CXWF warmtepompen en WKO

Het Beatrix ziekenhuis in Gorinchem, onderdeel van de Rivas Zorggroep, stond voor een moeilijke opgave bij de verduurzaming van de klimaatinstallaties. De veertig jaar oude (!) Trane koelmachines en een...

Lees meer

10 april 2024

Trane RTSF, RTWF en RTWD nu ook met niet ontvlambaar R515B

Koudemiddelen met een laag of te verwaarlozen GWP zijn veelal min of meer brandbaar. De meeste zitten in veiligheidsklasse A2L (lage ontvlambaarheid) of A3 (hogere ontvlambaarheid). Maar voor gevallen waarin...

Lees meer

19 februari 2024

Upgrade regeltechniek verbetert proceskoeling van Nederlandse producent

Uitdaging Op het terrein van een fabrikant in Nederland krijgen de diverse productiehallen proceskoeling vanuit twee koelcentrales. In elke koelcentrale stuurt een Trane Chiller Plant Manager de koeltorens en koelmachines...

Lees meer